Najnovije

PROTESTNA ŠETNJA SRBA NA KOSMETU: Traže povlačenje specijalaca (VIDEO)

Građani koji su se danas okupili na protestu kod Bistričkog mosta, u blizini Zvečana, gde su kosovski specijalci pre dve noći ranili Milana Jovanovića, počeli su potpisivanje peticije za povlačenje tzv. Specijalnih jedinica kosovske policije.

Protest na KiM (Foto: Jutjub)

Građani su učestvovali u protestnoj šetnji koju je predvodila Milanova supruga, Marina, a pridružili su se i predstavnici Srpske liste.

Pošten, častan, nevin, a upucan, napisala je Milanova supruga, pozivajući na protest.

Okupljeni su nosili transparente Ovde vam nije mesto, Stefan, Miloš, Miljan, Milan...Ko je sledeći, Evropo pucaju po nama.

Peticija će biti dostupna za potpisivanje i u narednim danima u opštinama na severu KiM.

Jutros je u blizini punkta tzv.Specijalne policije, kod Bistričkog mosta, osvanula i tabla sa upozorenjem Kurtijevi specijalci pucaju na Srbe, ali je tabla ubrzo uklonjena.

U znak protesta zbog sve učestalijih napada na Srbe, veliki broj ljudi okupio se danas kod Bistričkog mosta, kod Zvečana, na mestu gde je pre dve noći Milana Jovanovića ranio pripadnik tzv. Specijalnih jedinica kosovske policije.

U blizini punkta Specijalne policije, kod Bistričkog mosta, jutros je osvanula i tabla sa upozorenjem "Kurtijevi specijalci pucaju na Srbe".

Punkt takozvane specijalne policije kod Bistričkog mosta postavljen je za vreme barikada, lane u decembru.

Srbi sa severa više puta su upozoravali na opasnost postavljanja tog punkta, zbog više incidenata koji su se desili u njegovoj blizini.

Na istom mestu gde je pre dve noći ranjen Milan Jovanović, krajem januara upucan je u leđa i Miljan Delevića.

Kfor osudio ranjavanje Srbina, odgovorni da budu izvedeni pred lice pravde

Misija Kfora na KiM osudila je danas incident koji se dogodio u ponedeljak uveče, kada je, kako se navodi, "jedan Srbin ranjen u pucnjavi u opštini Zvečan".

Kfor u saopštenju ističe da očekuje od institucija na KiM da sprovedu detaljnu istragu o događajima i odgovorne izvedu pred lice pravde.

"Kfor nastavlja da prati situaciju i u potpunosti je fokusiran na svakodnevnu implementaciju svog mandata, zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, da sigura bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na KiM", stoji u saopštenju.

Napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ključan je za trajnu bezbednost na KiM i regionalnu stabilnost, saopštio je Kfor.

Kfor je pozdravlja nedavno postignute dogovore uz posredovanje EU i ohrabruje obe strane da sprovedu svoje obaveze što pre.

Milan Jovanović ranjen je u ponedeljak kasno uveče u blizini policijskog punkta kod Bistričkog mosta, nedaleko od Zvečana, a četvorica pripadnika policije su suspendovana i određeno im je policijsko zadržavanje do 48 sati zbog tog slučaja.

Policajac koji je ranio Jovanovića, kao i još trojica koji slučaj nisu prijavili, terete se za krivična dela "ubistvo u pokušaju" i "neprijavljivanje krivičnog dela", saopšteno je iz kosovskog policijskog inspektorata(PIK).

Zijade osudila pucnjavu na severu KiM, konstatuje da su uhapšeni osumnjičeni

Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica Misije UN na KiM (UNMIK), Karolina Zijade, osudila je danas pucnjavu na severu KiM u ponedeljak uveče, u kojoj je ranjen, kako je navela, "jedan kosovski Srbin", i konstatovala da su uhapšeni policajaci za koje se sumnja da su umešani u ovaj incident.

Ona je poželela žrtvi brz oporavak, navodi se u saopštenju UNMIK-a.

Zijade je primila k znanju saopštenja kosovskih institucija da ce biti pokrenuta temeljna istraga.

"Ovo je ključno za pravdu, odgovornost i zaštitu ljudskih prava", istakla je šefica UNMIK-a.

Zijade poziva, kako je navela, "odgovorno rukovodstvo da održi mir i obezbedi sigurnost svih zajednica".

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA