Najnovije

Vučić predložio u Berlinu: Balkan da ruši carine

Mir i stabilnost u regionu moraju biti očuvani i daću sve od sebe da tako bude. Zadatak rukovodstva Srbije je da naš brod plovi mirno, bez velikih talasa i potresa i zahvalan sam Angeli Merkel što ima istu želju kao i mi. Teškim reformama dokazaćemo EU da ne tražimo njihovu milostinju niti da Nemci rade za nas, već da je dovoljno da sami radimo za svoju budućnost.
Aleksandar Vučić (Foto: JuTjub)

Aleksandar Vučić (Foto: JuTjub)

Ovu poruku poslao je u četvrtak srpski premijer Aleksandar Vučić u Berlinu, gde je predvodio našu delegaciju na Konferencija o Zapadnom Balkanu. On je na skupu izneo plan u pet tačaka, gde su navedeni glavni infrastrukturni projekti čiji je cilj oživljavanje i povezivanje regiona. Takođe, premijer je predložio uspostavljanje carinske unije između zemalja Jugoistočne Evrope: - Predstavili smo projekte od značaja za ceo region. To su pruge Beograd - Sarajevo i Beograd - Bar, kao i izgradnja auto-puta Niš - Priština. To je veoma važno za nas jer bismo time, posle izgradnje brze pruge Beograd - Budimpešta, bukvalno „pokupili“ ceo saobraćaj koji vodi iz centralne Evrope u sve ove zemlje i ka jugu Balkana.
Pročitajte još:
Nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer rekao je da će se Berlin i dalje angažovati za podizanje celog regiona. NJegov srpski kolega Ivica Dačić govorio je o vrućoj temi: Srbija je prijatelj Rusije i EU, težimo članstvu u Uniji, i zato želimo da budemo konstruktivni kada preuzmemo predsedavanje OEBS. Mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali se ne možemo pridružiti sankcijama Rusiji i ne očekujem pritiske zbog takvog našeg stava. Evropske integracije, usaglašavanje spoljnopolitičkih pozicija i privreda - tri su glavne teme koje su se našle na stolu pred regionalnim liderima koje je kancelarka Merkel okupila, a sa ciljem da pošalje signal da Nemačka želi da bude prisutna na Balkanu, ekonomski ga podigne i otvori mu vrata EU. U zaključcima skupa navedeno je da su premijer Vučić i predsednik kosovske vlade potvrdili odlučnost da podstaknu normalizaciju odnosa. Dogovoreno je i da se ovakav skup održava svake godine do 2018. Konstatuje se i da je region pokazao ogroman stepen razvoja u odnosu na stanje od pre deceniju i po. Na marginama konferencije, srpski premijer sreo se i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, a planiran je i razgovor sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA