Najnovije

SVEMIRSKI RAT: SAD gube trku od Rusije i Kine - Pentagon zahteva dodatnih 5.5 milijardi dolara

SAD - Razvoj Rusije i Kine na polju osvajanja svemira i razvoja novih kosmičkih tehnologija veoma uznemiruje ministarstvo odbrane SAD.
Svemir - snimak iz Međunarodne svemirske stanice (Foto: JuTjub)

Svemir - snimak iz Međunarodne svemirske stanice (Foto: JuTjub)

Pentagon traži od američkog Kongresa dodatnih 5.5 milijardi američkih dolara za program razvoja novih kosmičkih tehnologija, ali prvenstveno za razvoj zaštite američkih satelita u kosmosu, jer strahuju da bi oni mogli postati meta novih tehnologija Rusije i Kine. Novac koji zahteva ministarstvo odbrane SAD će biti, prema projektovanim ciljevima, utrošen na razvoj novih satelitskih stanica, kompjuterskih mreža, ali i podzemnih tehnoloških stanica. Pentagon zahteva ovaj novac za programske projekte koji će biti realizovani do 2020. godine. Zamenik državnog sekretara pri ministarstvu odbrane, Dag Lovero, istakao je da "konkurencija ne spava, te da Rusija i Kina stalno razvijaju nove tehnologije". "Reč je o konstantnoj pretnji. Mi moramo razvijati tehnologije u cilju zaštite naših satelitskih i kosmičkih sistema." - kaže Lovero i navodi da su Rusija i Kina dve sile koje su najveća konkurencija, ali i direktna potencijalna pretnja za SAD. On je takođe istakao da je Stejt Department odobrio razvoj novih tehnologija raketnih bacača, tehnologija komunikacije i daljinske detekcije, satelitske kontrole, senzora i drugih sistema za poboljšanje kapaciteta Pentagona.
Pročitajte još:VIŠA SILA: Članica BRIKS-a bez struje!Ekonomist: Balkanski ratnici ratuju širom sveta
Podsećamo, Vladimir Putin, na jučerašnjoj konferenciji na kojoj je uživo odgovarao na pitanja, najavio je da će Rusija izgraditi do 2023. godine sopstvenu nacionalnu svemirsku stanicu. Putin je istakao da sadašnja Međunarodna svemirska stanica ne zadovoljava potrebe Ruske Federacije, te da je sopstvena stanica za Rusiju neophodna. Pentagon već nekoliko meseci apeluje na američki Kongres da zapostavlja ovu oblast, a i NASA je kritikovala Obamin kabinet zbog manjka potrebnih finansijskih sredstava vodeći javnu kampanju po tom pitanju. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA