Najnovije

HOĆE LI ZELENSKI DOČEKATI? SAD šalju Ukrajini "patriote", stižu za nekoliko meseci, ili godina

Sa druge strane, savetnik za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan rekao je da SAD nisu spremne da potkopaju svoju bezbednost i pošalju "patriote" Ukrajini.

SAD će poslati još "patriot" projektila Ukrajini i potrošiće šest milijardi dolara za jačanje domaće proizvodnje oružja za podršku Kijevu, pošto administracija DŽozefa Bajdena počinje da deli sredstva koja je Kongres odobrio ranije ove nedelje.

Ministar odbrane Lojd Ostin, SiKju Braun, šef Združenog generalštaba, saopštili su da će dodatni paket od šest milijardi dolara obezbediti vojnu pomoć od američkih odbrambenih kompanija, što znači da će biti potrebno više vremena da stigne do Ukrajine, ali bi trebalo da ojača njenu odbranu na duže, objašnjava "Fajnenšel tajms".

Drugim rečima, pošto novi paket "predstavlja početak procesa ugovaranja" sa američkom odbrambenom industrijom, mogli bi da prođu meseci ili čak godine da presretači stignu do Ukrajine pošto ne dolaze iz postojećih zaliha Pentagona.

Paket od šest milijardi dolara će uključivati municiju za sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući "patriote", i za raketni sistem visoke pokretljivosti, poznat kao HIMARS, kao i radare i dronove, saopštio je Pentagon.

Ovo saopštenje usledilo je dva dana nakon što je predsednik Bajden potpisao zakon o paketu inostrane pomoći vredan 95 milijardi dolara koji uključuje 61 milijardu dolara Ukrajini.

Ubrzo nakon što je zakon usvojen u sredu, Pentagon je takođe odobrio slanje vojne opreme i oružja u vrednosti od milijardu dolara iz svojih zaliha.

Sa druge strane, savetnik za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan rekao je da SAD nisu spremne da potkopaju svoju bezbednost i pošalju "patriote" Ukrajini.

"Američki sistemi 'patriot' trenutno su raspoređeni širom sveta, uključujući i Bliski istok, kako bi zaštitili američke trupe", rekao je Salivan za Em-Es-En-Bi-Si.

"Da možemo da otključamo još baterija 'patriot', poslali bismo ih. Ali mi isporučujemo projektile koji idu u te baterije", rekao je on.

PVO sistem "patriot" proizvodi američki gigant "Rajteon" i košta više od milijardu dolara. Sastoji se od više jedinica montiranih na kamione, uključujući pogon, radar, antenu, kontrolu angažovanja i druga vozila za podršku, kao i do osam lansera sa projektilima presretačima.

SAD su tokom godina proizvele preko 1.100 lansera "patriot". Procenjuje se da imaju stotine u aktivnoj službi i u skladištima, ali su Ukrajini do sada poslali samo jednu bateriju. Nemačka je donirala još dve pune baterije, dok je Holandija poslala dva pojedinačna lansera.

"U međuvremenu, ono što ćemo uraditi je da radimo sa evropskim i partnerima u drugim delovima sveta kako bismo ih naterali da obezbede dodatne kapacitete protivvazdušne odbrane Ukrajini", dodao je Salivan.

Pored Nemačke i Holandije, druge evropske zemlje koje koriste "patriot" sisteme uključuju Poljsku, Španiju, Grčku i Rumuniju. Dok je Berlin nedavno obećao da će Ukrajini isporučiti još jednu bateriju "patriot", Varšava je ranije ove nedelje rekla da nema rezervnih sistema protivvazdušne odbrane.

Španija je saopštila da može da obezbedi samo "mali broj" raketa presretača "patriot" iz svojih zaliha, ali ne i same sisteme. Grčka je, takođe, odolela spoljnom pritisku, a premijer Kirijakos Micotakis je insistirao da neće biti preduzeta nikakva akcija "koja bi čak i izbliza mogla da ugrozi sposobnost odvraćanja naše zemlje ili protivvazdušnu odbranu".

KINA ODGOVORILA BLINKENU I AMERICI! Peking pokazao zube i postavio SAD na mesto!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 2024050916004705764e51