Najnovije

NATO SPREMA ZVANIČAN DEMANT MAKRONA: Alijansa neće slati vojnike u Ukrajinu

U pripremi je zvanični dokument u kojem će se potvrditi politika "bez vojnika na terenu" za koju su se SAD zalagale do sada, saznaje italijanski "Korijere dela sera".

NATO se sprema da se zvanično suprotstaviti slanju trupa na bojno polje u sukobu u Ukrajini, u skladu sa dugogodišnjim stavom SAD o tom pitanju, objavio je italijanski list "Korijere dela sera".

Prema nacrtu dokumenta koji treba da bude odobren na julskom samitu Alijanse u Vašingtonu, NATO će se pridržavati principa "bez vojnika na terenu", koji je italijanski list opisao kao "jednu od ključnih fraza" u dokumentu.

Međutim, vojni blok pod vođstvom SAD se takođe se priprema da uvede određene promene, navodi list. Dok napore Zapada da podrži Ukrajinu trenutno predvodi takozvana Ramštajn grupa sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom na čelu, ova misija će navodno biti premeštena u sedište NATO-a u Briselu na julskom samitu.

Taj potez proizlazi iz činjenice da najveći deo pomoći Ukrajini daju članice NATO-a, piše "Korijere dela sera".

Italijanski list takođe navodi da NATO planira da nastavi sa jačanjem svog vojnog prisustva u istočnoj Evropi i baltičkim državama, gde namerava da pojača ukupnu borbenu snagu na 300.000 vojnika. 

Do navodne odluke da se ne šalju trupe u Ukrajinu dolazi nakon što je Emanuel Makron ponovo odbio da isključi taj potez, tvrdeći da je takva retorika deo "strateške dvosmislenosti" koja ima za cilj odvraćanje Rusije.

Francuski predsednik je, takođe, nagovestio da bi se zapadne trupe mogle pojaviti u Ukrajini "ako bi Rusi probili linije fronta, (i) ako bi Ukrajina to zahtevala".

Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Kongresa SAD Hakim DŽefris ponovio je slične primedbe ranije ove nedelje, tvrdeći da Vašington mora da nastavi da podržava Kijev oružjem kako bi sprečio kolaps Ukrajine.

Ako Ukrajina padne, "postoji velika verovatnoća da će Amerika morati da uđe u sukob", izjavio je DŽefris. Američki predsednik DŽozef Bajden je, međutim, rekao da je odlučan da ne šalje trupe u Ukrajinu.

Moskva je osudila "ratobornu retoriku" Francuske, upozorivši da izjave o mogućem razmeštanju zapadnih trupa u Ukrajinu eskaliraju sukob.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u sredu da bi francuske trupe "neizbežno postale mete ruske vojske" ako se pojave u zoni sukoba.

Rusko Ministarstvo odbrane je u ponedeljak najavilo vežbu za razmeštanje taktičkog nuklearnog oružja kao odgovor na, kako je navedeno, "provokativnih izjava i pretnji" zapadnih zvaničnika.

POLJSKA PODIGLA RATNE AVIONE: Uplašile ih "intenzivne" akcije Rusije...

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube