Najnovije

BAJDEN PRIZNAO: Izrael koristio američko oružje za ubijanje civila u Gazi

Ukoliko izraelske snage izvrše invaziju na Rafu, SAD neće slati određeno oružje, saopštio je predsednik SAD.

Američki predsednik DŽozef Bajden prvi put je javno upozorio da će SAD obustaviti isporuku određenog oružja Izraelu, ukoliko izraelske snage izvrše veliku invaziju na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze.

Bajden je u intervjuu za Si-En-En priznao da je Izrael koristio američko oružje za ubijanje civila u Pojasu Gaze.

Bajden je rekao da će SAD nastaviti da isporučuju Izraelu odbrambeno oružje, uključujući i sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" da bi, kako je naveo, odgovorio na napade sa Bliskog istoka.

Predsednik SAD je, međutim, naglasio da Vašington neće isporučivati Izraelu bombe i artiljerijske granate.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za Rojters da su SAD pažljivo pregledale isporuku oružja koje bi se moglo koristiti u izraelskom napadu na Rafu i da su pauzirale pošiljku koja se sastoji od 1.800 bombi od 907 kilograma i 1.700 bombi od 226 kilograma.

Izrael je ove sedmice napao Rafu, gde je više od milion Palestinaca našlo utočište od sukoba u drugim delovima Pojasa Gaze, a Tel Aviv je saopštio da je reč o "ograničenoj operaciji".

Izraelci razočarani
Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan izjavio je da je njegova vlada razočarana zbog obustave isporuka američkih bombi Izraelu.

"To je vrlo razočaravajuća odluka, čak frustrirajuća," rekao je ambasador Erdan za vesti Kanala 12 i dodao da ne misli da ta odluka ukazuje na širi prekid američke pomoći Izraelu, prenosi "Tajms of Izrael".

Erdan je ocenio da ova odluka proističe iz političkog pritiska Kongresa na administraciju predsednika Bajdena, iz protesta na univerzitetskim kampusima širom SAD i predstojećih predsedničkih izbora u SAD-u.

On je predočio da je predsednik SAD DŽozef Bajden istovremeno pozivao ljude da se sete da je rat počeo napadom Hamasa na Izrael, dok istovremeno zadržava "sredstva namenjena uništenju Hamasa".

"Ne možete dobiti rat ako ne dozvolite Izraelu da ga dobije", rekao je Erdan.

U međuvremenu, prema izveštaju portala "Aksios", visoki izraelski zvaničnici upozorili su svoje američke kolege da bi odluka Bajdenove administracije da pauzira neke isporuke oružja Izraelu mogla ugroziti tekuće pregovore o oslobađanju talaca.

DŽONSON IZNEO ŠOKANTNA SAZNANJA: Zapad prodaje ukrajinsku decu,..

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 20240520141745f8324341