Najnovije

NEŠTO SE KUVA U UKRAJINI! Orban i Zelenski se čuli dan uoči dolaska Sija u Budimpeštu!

Mađarski premijer Viktor Orban i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imali su telefonski razgovor u sredu, uoči dolaska kineskog predsednika Si Đinpinga u Budmipeštu u četvrtak.

To je potvrdio i Bertalan Havasi, šef Orbanove službe za štampu, agenciji MTI.  U ragovoru su, kako se navodi, razmotreni svi važni elementi odnosa Mađarske i Ukrajine. Glavni predmet pregovora bilo je pitanje rata i mira, otkrio je Havasi.

Orban je potvrdio da je Mađarska spremna da doprinese svim inicijativama i naporima koji vode ka miru, dodao je zvaničnik. On je takođe rekao da su se Viktor Orban i Vladimir Zelenski složili da se ove bilateralne konsultacije nastave.

Odnosi između Viktora Orbana i Volodimira Zelenskog nisu uvek bili srdačni, jer se Mađarska protivila isporuci oružja zaraćenoj susednoj zemlji, sa kojom Budimpešta ima neslaganja oko prava etničkih Mađara u Ukrajini.

Budimpešta je često iznosila primedbe i odugovlačila sa donošenjem odluka Evropske unije u vezi sa Ukrajinom, izbegavajući, na primer, da da saglasnost za otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Kijevom. Međutim, razgovor Orbana i Zelenskog dolazi uoči posete kineskog lidera Si Đinpinga Mađarskoj u četvrtak. Tema Ukrajine pojaviće se na dnevnom redu razgovora Orbana i Sija, s obzirom da Kina želi da bude promoter mira i da je pozvana na samit za mir koji Ukrajina organizuje u junu zajedno sa Švajcarskom.

DALEKO OD OČIJU I SRCA: Zalužni otpušten iz vojne službe, postavljen za ambasadora u Londonu

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube