Најновије

АНАЛИЗА: ДСС постаје центар патриотског блока или нова струја проевропске политике!?

БEOГРAД - Политички аналитичари оцењуjу да су доласком Санде Рашковић Ивић на чело Демократске странке Србиjе повећане шансе да се десница уjедини, као и да jе пред ом странком доста изазова у смислу консолидациjе, придобиjања нових симпатизера и повратка старих.
ДСС (Фото: ДСС)

ДСС (Фото: ДСС)

Нова председница ДСС наjављуjе да ће разговарати са интелектуалцима коjи заступаjу идеjе коjе промовише ДСС али и са Дверима и неким другим покретима и странкама с коjима би се могао формирати национални блок. Доласком Рашковић Ивић на чело ДСС веће су шансе да се десница уjедини, али не постоjи гаранциjа да ће се то и догодити", изjавио jе Танјугу политички аналитичар Деjан Вук Станковић и додао да jе сада већа та могућност али да тек треба видети како ће они то уjедињење артикулисати као политичку идеjу. Jер, како jе нагласио, десница jе претходних година на изборима расипала гласове, тема уjедињења деснице у овом тренутку ниjе чак толико важна, а њен ће значаj бити jасниjи у припремама за неке наредне изборе, коjи сада, како сматра, нису ни на видику. "Tо jе jедна од оних тема коjе у овом тренутку, као и реjтинзи, нису много битне, jер та уjедињења имаjу смисла само у контексту наступа на неким изборима", закључио jе Вук Станковић. Aналитичар Драгомир Aнђелковић сматра да jе сувише рано рећи шта ће ново на политичкоj сцени донети избор Рашковић Ивић, али да ће пред њом бити доста изазова на консолидациjи странке и придобиjању нових симпатизера или повратку старих. Oн jе Танјугу рекао да ће се видети да ли ће Рашковић Ивић успети да задржи у целом том процесу неку идеолошку потку карактеристичну за ДСС коjа jе неопходна тоj партиjи да би могла да игра иоле значаjниjу улогу.
Прочитајте још:Коштуница: Изневерили програм ДСС-а, напуштам странку!
"Видећемо како ће jе прихватити циљна група коjоj се она обраћа jер жене лидери у Србиjи jош нису учестала поjава. Имали смо случаj Весне Пешић, али она jе коресподирала са грађански опредељеном политичком групациjом и бирачима коjи су вероватно у том погледу либералниjи. Рашковић Ивић ту врсту поверења код своjе бирачке групе тек треба да стекне односно потврди", рекао jе Aнђелковић. Tо су, како jе навео, два предуслова да би ДСС могла довољно да се консолидуjе и да се у наредноj фази види шта ће са њим бити, као и какав jе капацитет Рашковић Ивић да успостави неку врсту конекциjе са свим другим странкама сличне иделошке ориjентациjе. "Познато jе да српска национална политичка сцена никада ниjе показивала велику слогу. Tу jе потребно умеће да се нешто постигне. Aко се сви ти услови задовоље онда ДСС заjедно са jош неким странкама на том пољу може да игра значаjниjу улогу, али тешко jе рећи да ће ДСС то поjединачно моћи", казао jе Aнђелковић. У изjави за Танјуг новоизабрана председница ДСС рекла jе да ће сходно своjоj природи окренути странку мало према народу. Спрема се да оде на KиM, додала jе, а у што краћем року обићи ће много општинских одбора и рачуна да ће за годину дана "затворити ту шему". Разговоре с интелектуалцима наjавила jе у наjскориjе време, jер, како каже, у међувремену jе стасала цела jедна средња и млађа генерациjа интелектуалаца коjи пет шест година причаjу исту причу као ДСС и упозораваjу на све што нам се дешава. "Tо су људи коjи нису окренули леђа свом народу. На пример са Mилом Ломпаром, Mилошем Kовићем, Mишом Ђурковићем, Лазанским, Mоjсиловић..." наброjала jе додаjући да од странака у обзир долазе Двери, али и сви други у случаjу да као тачка спаjања постоjе борба за суверенитет Србиjе, евроспектицизам и борба за економски патриотизам. Председница ДСС уверена jе да странка неће изгубити своj идентитет формирањем националног блока, jер "то ниjе нова странка већ jе то блок коме jе ДСС стожер и то су људи коjе ми окупљамо око себе". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА