Најновије

Селаковић: Уколико постоји моја грешка поднећу оставку!

Београд -- Министар правде Никола Селаковић рекао је да су његова врата отворена за авокате у штрајку и поручио је да се закони никако не могу мењати уценама.
Министар правде (Фото: youtube.com)

Министар правде (Фото: youtube.com)

Адвокати у Србију штрајкују већ две недеље, а провосуђе је у тоталној блокади, иако се разговори адвоката са Министарством правде и Министарством финансија воде већ дуже време. Министар правде, осврћући се на захтеве адвокате, рекао је у "Кажипрсту" на ТВ Б92 да је Закон о јавном бележништву донет још 2011. године и да је примена тог закона одлагана док није дошло до промене и усклађивања закона. "Закон је промењен и сада уговоре могу да склапају уговорне стране, а да их сачињавају јавни бележници. Ми смо се руковидили тиме да се угледамо на најуређеније земље што се закона тиче. Сада држава има екслузивно право да регулиште тржиште некретнина. Сви јавни бележници гарантују исправност тог јавног посла, а раније је било безброј случајева да се један стан прода више пута, а да ниједан купац не уђе у стан", изјавио је Селаковић и додао да је рекао адвокатима да ли хоће да сносе исту одговорност као јавни бележници. На питање да ли постоји простора за компромис за промене Закона о нотарима, министар је рекао да се закони не могу мењати уценама. "Закони се не могу променити никако уценама. Постоји процедура и један део адвоката је поднео захтев за процену уставности закона. У реду, хајде да сачекамо да видимо шта ће Уставни суд да да каже. Мислим да је то прави начин. Ако Уставни суд каже да је та и та одредба неуставна, наравно да ћемо променити закон, али нећемо разговарати на овакав начин", нагласио је министар. Селаковић је појаснио да ће грађани сами моћи да изаберу коме ће се за правне послова обратити, суду или нотарима.
Прочитајте још:
"Када је реч о судском тестаменту он ће и даље моћи да се састави у суду за 980 динара, а када је реч о нотарском завештању, то кошта 15.000 динара. Грађанин може да бира, али је за његову правну сигурност је најбоље да оде код јавног бележника", истакао је министар, тврдећи да када су се говори о уговорима о промету некретнина чија је вредност до 48 милиона динара, јефтиније је сачинити јавнобележнички захтев него отићи код адвоката да сачини уговор, па у суд да га оверите. Он је рекао и да је "ово систем који уводи ред у Србији, али да некоме тај ред не одговара" и додао је да су његова врата отворена и да је спреман да развовара са адвокатима и о порезу, али заједно са Министарством финансија. "Ја сам им рекао сачекајте одлуку Уставног суда, али почните да радите, јер закон ово стање не познаје. Разговори трају, велики је број адвоката који су незадовољни престанком рада, који сматрају да моје позиције нису у реду, али долазе да разговарају, иако су се представници комора повукли". Адвокати који штрајкују затражили су и смену министра правде. На питање да ли ће поднети оставку ако се штрајк настави Селаковић је рекао: "Уколико постоји грешка у нечему што је у надлежности министра правде, нећу презати од те одлуке". Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА