Најновије

Жандармерија и „Кобре“ одувек на ивици ножа

Традиционално ривалство специјалних јединица МУП-а и Војске, које је и раније у битним политичким тренуцима прерастало у озбиљне сукобе, у недељу је ескалирало ударцима пендреком по леђима брата премијера Александра Вучића.
Илустрација (фото Јутјуб)

Илустрација (фото Јутјуб)

МУП Србије, БИА, ВБА и ВОА и даље воде истрагу случаја пребијања Андреја Вучића, брата градоначелника Београда Предрага Малог и двојице припадника војне специјалне јединице “Кобре” који су били у њиховој пратњи. Да ли је разлог очигледне бруталности Жандармерије наводно неблаговремено показивање легитимација, нервоза или се иза целог случаја крију озбиљније намере, биће познато наредних дана. Засад су чињенице да су петорица жандарма суспендована и да, како каже премијер, постоји снимак на којем се види да је пребијање почело у моменту када је Андреј Вучић у руци држао личну карту. У полицији цео напад повезују и са непријатељством које између Војске и полиције постоји “одувек”. - Тог сукоба и ривалитета нема на нивоу старешина, које се међусобно поштују, али га има међу припадницима специјалних јединица, који се увек међусобно боре ко је бољи, јачи... Полицајци посматрају војнике као “осионе, бахате, уског гледишта”, док војници на полицајце гледају као на нижу класу - кажу и у једној и у другој служби. На дан одржавања Параде поноса, на улицама Београда били су и једни и други. Полиција је обезбеђивала улице, важне објекте, а Војска своје објекте и зграду Владе, која је управо била под надзором “Кобри”. - Конкретног повода за сукоб између ове две државне службе у недељу није било. Свако је био на истом задатку, а зашто је дошло до напада на Андреја Вучића, биће познато по окончању истраге - кажу у МУП-у. Повратак у деведесете 1990-1999: Трзавице на релацији Војска-полиција најупечатљивије су биле деведесетих година, а разлог је био то што је Слободан Милошевић фаворизовао МУП и ДБ. 1999: Током НАТО бомбардовања, приопадници ЈСО демолирали су просторије војног одсека у Трстенику, претукли официре, а касније претили заменику Управе безбедности ВЈ генералу Александру Васиљевићу. 2000: Јединице ВЈ и МУП-а гледале су се преко нишана на више пунктова у Београду 5. октобра. 2001: На ивици оружаног сукоба били су Гарда и ЈСО приликом хапшења Слободана Милошевића у вили “Мир”. 2001: Афера “четворожилни кабл”, када је војска разматрала упад у Владу Србије јер је наводно ДБ прислушкивао Војислава Коштуницу.
Прочитајте још:Суспендована петорица припадника ЖандармериjеУхапшен полицајац који је позивао на убиство Андреја Вучића!
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА