Најновије

ЕГИПАТ: Ванредно стање након убиства 31 војника

КАИРО - Египатске власти су данас на великом делу Синајског полуострва увеле тромесечно ванредно стање, након што је 31 војник погинуо у самоубилачком нападу аутомобила бомбе, који су највероватније организовале џихадистичке снаге.
Вандредно стање у Египту (Фото: ЈуТјуб)

Вандредно стање у Египту (Фото: ЈуТјуб)

То је најсмртоноснији напад на египатске безбедносне снаге откад је прошле године војска свргла са власти бившег председника Мохамеда Морсија, преноси АФП. Полицијски час ће бити уведен у северном и централном делу Синаја и биће на снази од пет поподне до седам ујутру, саопштено је из египатске председничке канцеларије. Египат је такође најавио како ће затворити гранични прелаз Рафах - једини који води према Појасу Газе, а није под контролом Израела. Данас треба да се састане Врховни савет војних снага Египта, који ће одлучити о томе какве мере ће бити предузете током ванредног стања. До јучерашње експлозије аутомобила бомбе је дошло на једном контролном пункту у пољопривредном подручју, северозападно од Ел-Ариша, најважнијег града Северног Синаја. Осим 31 погинулог војника, у овом нападу је рањено још 29 припадника армије, међу којима и пет официра. На једном другом контролном пункту, јужно од Ел-Ариша, наоружана група је из ватреног оружја убила још једног официра и ранила двојицу војника, саопштили су египатски безбедносни званичници. Процењује се да ће ова дешавања представљати нови удар за египатски туризам. Јужни Синај, с мноштвом туристичких одмаралишта дуж обале Црвеног мора, је досад углавном био поштеђен насиља која потресају северни део полуострва од 2011. године. Фебруара ове године, међутим, један бомбаш самоубица је у нападу на аутобус са туристима убио тројицу Јужнокорејанаца у летовалишту Таба, на југу Синаја. Одговорност за тај напад је преузела најактивинија египатска милитантна група Ансар Беит ал-Макдис. Након јучерашњег напада, египатски председник Абдел Фатах ал-Сиси је објавио тродневну националну жалост.
Прочитајте још:АЛАРМАНТНО: Исламска држава користи хемијско оружје!ИТАЛИЈА: Десетине хиљада људи на протесту синдиката
Група Ансар Беит ал-Макдис, која је изразила подршку озлоглашеној Исламској држави (ИС), је прошле године у Каиру у нападу аутомобила бомбе покушала да убије египатског министра унутрашњих послова. Египатски војни суд је у уторак осудио на смрт седам припадника Ансар Беит ал-Макдиса због једног напада на војне снаге у којем је било људских жртава. Од свргавања Морсија више од 1.400 његових присталица је убијено у сукобима с војним и безбедносним снагама, док је преко 15.000 у затвору, укључујући самог Морсија и бројне припаднике организације Муслиманска браћа, која је стављена ван закона. Више од 200 ухапшених је након убрзаних судских процеса осуђено на смрт. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА