Најновије

Вуковар планира да још једном врати разбијене ћириличне табле

ВУКОВАР - Табле с латинично-ћириличним натписима на државним установама и институцијама у Вуковару, које су пре две седмице скинуте са шест зграда и предате градоначелнику Ивану Пенави, наредних дана биће враћене на законом предвиђена места, пише "Јутарњи лист".
Шта ће бити са таблама? Фото: Атвбл.цом

Шта ће бити са таблама? Фото: Атвбл.цом

Загребачки дневник подсећа да се ради о двојезичним таблама које су 23. септембра, након обележавања оснивања вуковарске 204. бригаде, скинуте са зграда, док је она на седишту Полицијске станице Вуковар разбијена, па истога дана замењена новом. Табле које су предате градоначелнику Пенави у међувремену је преузела полиција и проследила их Општинском државном тужилаштву, а они их вратили њиховим власницима, који ће их сада вратити на прочеља зграда Канцеларије државне управе, Жупанијског и Општинског државног тужилаштва, као и Жупанијског и Општинског суда. Представник Канцеларије државне управе у Вуковарско-сремској жупанији Горан Бошњак наводи да су добили јасне инструкције ресорног министра Арсена Баука да врате таблу на прочеље зграде, јер за то не постоји никаква законска препрека. "Наиме, Уставни суд је у својој одлуци истакао да се не смеју постављати нове табле, што не значи да се оне које су у том тренутку биле постављене смеју скидати. Дакле, ово што ћемо ми сада учинити није постављање нових табли, већ враћање старих које су на зградама биле и пре одлуке Уставног суда", објаснио је Бошњак.
Прочитајте још:Из хрватског угла: Ми смо хероји, Срби су убице и злочинциРак убија хртватске „бранитеље“, преко 15.000 учесника „домовинског рата“ умрло од рака!
Градоначелник Вуковара, пак, другачије тумачи ову ситуацију и у саопштењу позива Владу Хрватске да се "суздржи" од најављеног постављања двојезичних плоча у Вуковару до доношења Статута Града Вуковара, којим то питање треба бити уређено у складу са одлуком Уставног суда о питању двојезичности у том граду. "Надам се да ће влада имати политичке и људске мудрости да не нарушава атмосферу посебног пијетета код грађанки и грађана Вуковара и целе Хрватске, које се сваким даном све више осећа с приближавањем 18. новембра - Дана сећања на жртву Вуковара 1991. године", поручио је Пенава, што је Бошњак назвао "политикантством и непотребним дизањем тензија". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА