Најновије

ЕПС тврди да неће бити рестрикција

БЕОГРАД - Генерални директор Електропривреде Србије (ЕПС) Александар Обрадовић рекао је данас да у зимским месецима неће бити рестрикција електричне енергије и да, упркос топлом времену у новембру, у овом предузећу раде "на свим сценаријима", укључујући и појачано снабдевање ако ова зима буде врло хладна .
Александар Обрадовић (Фото: Seebiz.eu)

Александар Обрадовић (Фото: Seebiz.eu)

Он је објаснио да ЕПС, поред струје, увози и угаљ због сигурности, јер ако би ова зима била врло јака и прогласи се "виша сила", онда би сви уговори за увоз електричне енергије постали ништавни. "У летњим месецима, кад је цена електричне енергија најјефтинија у региону, куповали смо електричну енергију, а пунили смо и наше депоније угља и оне су и у ТЕНТ-у и у Костолцу по висини залиха на рекордним колицинама", изјавио је Обрадовић за РТС. Додајући да ЕПС, такође, предузима све да се Тамнава запад испумпа, он је истакао да "производња из Колубаре већ иде и данас тамо производимо око 65 хиљада тона дневно". "Нормално је око 90 хиљада тона, али радимо на томе да већ у другој половини децембра обезбедимо додатних 10 хиљада тона, а већ почетком следеће године да успоставимо нормалан рад". На месту Тамнаве запад смо "имали 187 милиона кубика воде, то је постало четврто или пето највеће језеро у Србији и сад га треба испумпати", подсетио је Обрадовић и закључио "да ћемо нажалост добити јаку референцу ако би се нешто тако појавило било где у свету" јер нико у историји у Европи није тако нешто радио. Говорећи о увозу електричне енергије у току зимског периода, генерални директор ЕПС-а је истакао да је ова компанија прошле недеље била врло успешна на тендеру у Републици Српској, где је добила све лотове за увоз и додао да се очекују још неки тендери за куповину струје. Он је додао да је тендер за увоз угља отворен, да има пет понуда, а до краја ове недеље знаће се ко ће да победи. На питање шта је са изменом организације, због које ЕПС изгуби дневно 100.000 евра, Обрадовић је одговорио да је први и најбитнији предуслов да влада усвоји програм реорганизације компаније. "Министар (Александар) Антић је већ сазвао радне тимове и очекујем до краја месеца да се усвоји план реорганизације ЕПС-а и да се усвоје сви документи неопходни за промену", рекао је он и најавио да ће се ЕПС, кад се промене Статут и оснивачки акти, садашњих 13 готово независних компанија организовати као један систем.
Прочитајте још:Шешељ сутра долази у Србиjу(ВИДЕО) Шаровић: Не крећемо у рат за Книн, али то не значи да он није српски!
Он је додао да ће број запослених бити драстично смањен, највише у области администрације и сувишних директора којих је сад 600. "У првом таласу, у новој организационој шеми смањићемо трећину до краја године", рекао је Обрадовић, најављујући да је циљ да ЕПС на крају има само један менаџмент. На питање да ли ће ЕПС пооштравати наплату код већих дужника, он је навео да нема недодирљивих и да утрошена струја мора да се плати. Постоје неки купци које закон штити, али и ту смо у преговорима са владом да ни буџетски корисници више не могу да дугују, истакао је први човек ЕПС-а и подсетио да је "наплата доста скочила". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА