Најновије

АЛБАНИЈА: Ишчезло 100.000 Срба покрштавањем, као што су то радиле усташе у НДХ!

Језив злочин! Срби у Албанији немају никаква права, покрштавани су, забрањено им је писање ћирилицом, а буквално из књиге држављана избрисано је више од 100.000 људи и “преведено” у Албанце!
Асимилација - преблаг израз (Фото: in4s.net)

Асимилација - преблаг израз (Фото: in4s.net)

Срби су у земљи у којој је премијер Еди Рама једна од најобесправљенијих мањина у Европи и прети им потпуни нестанак, а право је чудо да се неки још увек имају дрскости да кажу у Тирани да су српског порекла. Према последњим пописима у Албанији, у последњих 20 година најмање 100.000 Срба је нестало – ишчезло из матичних књига, тако што су покрштени и наметнута су им албанска имена и презимена, а према тим подацима остало је још око 30.000 Срба. Председник Удружења Срба и Црногораца “Морача-Розафа” из Скадра, адвокат Павло Јакоја Брајовић упозорио је да је српска заједница у Албанији, која по проценама има 30.000 чланова, потпуно обесправљена. - Србима је у Албанији изузетно тешко да опстану и сачувају сопствени идентитет – казао је Брајовић и затражио да проблем српске заједнице и њеног заступања буде приоритет и законом уређено питање у будућој сарадњи Србије и Албаније. Многи нови албански закони су и даље у супротности са европским конвенцијама и не омогућавају мањинама да остваре своја права, пре свега право на национални идентитет, казао је Брајовић за приштинско Јединство. - Школа на српском језику нема, изјашњавање о националној припадности је забрањено, као и употреба традиционалних имена и презимена на ић, права на образовање и информисање на српском. Одржавање контаката са матичном државом укинуто је као и право на слободу вероисповести – тврди Брајовић.
Прочитајте још:Шешељ: Хвала Русији што ми је спасила живот!
Међу проблемима, су, према речима Брајовића, поред тешког економоског положаја и огромне административне и финансијске препреке за враћање насилно албанизованих српских имена и презимена. - У матичним књигама избрисана је српска националност и дефинисана као албанска. Карактеристицна породицна имена и презимена замењивана су албанским – по свом значењу, понижавајућима, Друри (Дрво), Гури (Камен), Хекури (Гвожђе)… – казао је он. Данас уз велику новчану накнаду могу да промене само једно – име или презиме. У Албанији Срби углавном живе у грдовима Скадар и Коплик и околним селима. Срби имају дугу историју на територији данашње Албаније. У средњем веку територија Албаније припадала је Српском царству, док је Скадар био престоница више средњовековних српских држава. Некадашњи СУП СФР Југославије успео је да прикупи информације да у централној Албанији (околина Елбасана и Берата) има Срба староседелаца, тј остатака становништва некадашњих српских држава кнеза Јована Владимира, краља Милутина и цара Душана. Осим њих у Албанији има српског становништва, потомака одбеглих комуниста информбироваца који су били верни Совјетском Савезу и који се нису приклонили режиму Јосипа Броза, него Стаљину (Информбиро). Ипак највећи број њих је асимилиран током владавине краља Зога и комунистичког диктатора Енвера Хоџе, када су Срби били под великим притиском да се одрекну свога идентитета. Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА