Најновије

(ВИДЕО) Габор Вона: САД спремају "украјински сценарио" у Мађарској

МОСКВА - Габор Вона, председник партије "Јобик - Покрет за бољу Мађарску", чији скупови су иначе у Војводини забрањивани као неофашистички и незаконити, гостовао је на каналу "Россиа 24" и изјавио да специјалне службе САД-а спремају у Мађарској "украјински сценарио".
Габор Вона, лидер мађарске организације "Јобик" (Фото: ЈуТјуб)

Габор Вона, лидер мађарске организације "Јобик" (Фото: ЈуТјуб)

Он је дао интервју у којем је објаснио своје становиште и о питањима везаним за Русију, руско-мађарске односе, те посебно рат у Украјини, а поручио је да су они из Мађарске дошли у Русију да се сретну са руским новинарима, политичарима и привредницима са циљем да упознају руску јавност и елиту са тренутном политичком ситуацијом у Мађарској. Вона је истакао да специјалне службе Сједињених Америчких Држава, како каже, спремају "украјински сценарио" у Мађарској. Он је оценио да су односи Русије и Мађарске у узлету, напоменувши да је потписан и споразум путем којег Русија одобрава Мађарској кредит од 10 милијарди евра.
Прочитајте још:Уставни суд Јерменије одобрио приступање Евроазијском економском савезу
Јобик заузима позицију треће по снази странке у парламенту Мађарске, али има и три посланика у Европском парламенту. Представља једну од организација које су ушле у ЕУ парламент у таласу пораста националистичког опредељења на изборима, заједно са другим "десничарским" организацијама по Европи попут Националног фронта у Француској и Марин Ле Пен. Ле Пенова је одбила сарадњу и могућност заједничке сарадње у ЕУ парламенту са Јобиком и још низом сличних организација. У Србији су у више наврата забрањивали скупове Јобика у Војводини, управо због неофашистичких идеја, те антисрпског говора мржње.  Јобик одржава блиске односе са одређеним хрватским неонацистичким организацијама које отворено величају лик Анте Павелића, шефа монструозне НДХ и вође усташког покрета. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА