Најновије

Хрватска министарка: Шешељ ће пореметити цео регион

Хрватска министарка спољних послова Весна Пусић изјавила је данас у Бриселу да ће своје европске колеге упозорити на отежавајућу околност у југоисточној Еуропи насталу пуштањем на слободу Војислава Шешеља из хашког притвора.
Весна Пусић (Фото: ЈуТјуб)

Весна Пусић (Фото: ЈуТјуб)

- То штети њиховом европском путу (Србије), прети Хрватској, али и БиХ која је мање стабилна и која је тек на почетку свог европског пута. С тога становишта, то представља један потенцијално реметилачки фактор, у првом реду у регионалним односима и јавном мњењу у региону. То ћу свакако споменути у контексту о БиХ и упозорити на отежавајућу околност која се појавила, а то је, немам бољег израза, лудачки елемент у региону - рекла је Пусићева уочи састанка министара спољних послова земаља чланица ЕУ. Шефови дипломатија ЕУ састали су се данас у Бриселу на редовном месечном састанку, а главна тема је Украјина и односи с Русијом, али ће се разговарати и о БиХ. Пусићева је рекла да на овом састанку иницијатива за БиХ, коју је пролетос покренула Хрватска а касније је прерасла у британско-немачку иницијативу, сада треба да прерасте у иницијативу целе ЕУ.
Прочитајте још:Брамерц у Београду: Не спремамо жалбу због пуштања ШешељаДржавна телевизија Русије: Шешељ се вратио као непокорен патриота!
- Темељна идеја новог приступа БиХ је прерасподела корака у приближавању те земље статусу кандидата. Мислим да је најважнији задатак новог водјства у БиХ да доведе своју земљу до статуса кандидата - рекла је Пусићева. Основни елемент у новој иницијативи за БиХ је захтев новом руководству БиХ које треба да буде изабрано након избора да се обвеже да ће спровести институционалне реформе како би земља могла да напредује ка ЕУ, а заузврат им се нуди статус кандидата и помоћ у спровођењу економских реформи. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА