Најновије

Архив САД: Черчил захтевао да се баце атомске бомбе на Русију!

Документи са којих је ФБИ управо скинуо забрану објављивања, разоткрили су да је Винстон Черчил 1947. године предлагао Американцима да баце атомску бомбу на СССР.
Черчил тражио атомски рат! (Фото: nationalchurchillmuseum.org)

Черчил тражио атомски рат! (Фото: nationalchurchillmuseum.org)

Како је објавио лист Daily Mail, британски премијер је сматрао да Запад на тај начин може већ у старту победити у хладном рату и зауставити ширење комунистичких идеја по свету. Према једном од докумената, Черчил је убеђивао сенатора-републиканца Стајлса Бриџеса да убеди тадашњег председника САД Харија Трумана да се одлучи за „атомски напад” на Совјетски Савез. Веровао је да би тако био „уништен Кремљ”, а СССР претворен у „лак проблем”. Из овога индиректно следи закључак: да је подмукли Британац предлагао да се атомска бомба баци на Москву, односно на Кремљ. Документи ФБИ сведоче да је Черчилова мржња према донедавном савезнику у рату (СССР) била толика да му хиљаде жртава нису ништа значиле.
Прочитајте још:Шта су разговарали Иво Андрић и Адолф Хитлер?Италијани, Пољаци и Финци поручили: Европа се брани на мосту у Косовској Митровици!
Британски премијер је чак плашио Американце: ако ви сада не ударите на Совјетски Савез – СССР ће за две-три године, чим се дочепа своје атомске бомбе, напасти на САД. Још је додавао: тако ће уништити светску цивилизацију или вратит неколико година уназад. Британски нoвинар Томас Мајер, који је објавио књигу „Кад лавови ричу: Кланови Черчила и Кенедија”, тврди да је Черчил променио курс према СССР чим се 1951. поново вратио у премијерску фотељу јер отад више никада није говорио о атомском удару по СССР. Извор: Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА