Најновије

БЕЗ ЈАСНОГ ОДГОВОРА: Зашто је шеф црногорске обавештајне службе дао оставку!?

ПОДГОРИЦА – Одлазак са функције директора црногорске Агенције за националну безбедност (АНБ) Бора Вучинића изазвао је недоумице у тамошњој политичкој јавности о разлозима његовог повлачења. Вучинић је, како је саопштено у уторак из АНБ, то одлучио после договора са премијером Милом Ђукановићем.
Мило Ђукановић - Монтенегро (Фото: предсједник.гов.ме)

Мило Ђукановић - Монтенегро (Фото: предсједник.гов.ме)

„У протеклом периоду, мој и ангажман мојих сарадника, служио је грађанима Црне Горе, њиховој безбедности и националним безбедносним интересима, уз пуну посвећеност спровођењу реформи на путу Црне Горе у НАТО”, истакао је Вучинић, који је за директора АНБ именован 2012. године. Црногорски медији данас преносе да та изненадна оставка „у четири ока” у кабинету премијера Ђукановића званично није образложена, а спекулише се да је томе претходио сукоб током којег је премијер без двоумљења прихватио одлазак некада поузданог сарадника. Дневне новине сазнају да су овом оставком наводно били затечени прво Вучинићеви сарадници, са којима је дан раније одржао колегијум, на којем није одавао утисак одлазећег директора, а више саговорника тог листа тврди да о повлачењу Вучинића до јуче нису знали ни владини челни људи за безбедност, потпредседник Душко Марковић и министар унутрашњих послова Рашко Коњевић. Александар Дедовић из Алфа центра за Антену М оцењује да се „у овом периоду може очекивати већи број оставки са важних функција и позиција у држави, наравно, највише у ресору одбране, обавештајних служби и спољне политике”. Он не мисли да је Вучинић лично као директор био сметња успешнијим интеграцијама у НАТО и ЕУ, већ да, можда, није успео унутар Агенције да се избори са свим захтевима који су постављени у смислу довођења у ред АНБ и комуникација са осталим војним обавештајним службама.
Прочитајте још:Хрвати вређали Србе у Глини, на месту где су усташе направиле покољ
Дедовић подсећа и да је реформа обавештајног сектора била тема на самиту НАТО-а у Велсу и закључује да „свака промена и долазак новог директора на чело АНБ значи очекивања извесног напретка у НАТО интеграцијама”. Подгорички портал „Вијести” наводи, према својим изворима из владе, да је Вучинић поднео оставку пошто су му из врха власти јасно ставили до знања да нису задовољни начином на који води тајну службу. Наводно, потпредседник Владе Душко Марковић, бивши шеф АНБ, незадовољан је начином на који Вучинић, постављен 2012. на захтев тадашњег премијера Игора Лукшића, руководи агенцијом од самог почетка мандата. Али, Марковић је за овај портал казао да није знао за оставку Вучинића и да је за њу чуо од председника парламента, а демантовао је и нагађања да је оставка резултат разлика у погледу пензионисања компромитованих кадрова у АНБ. То је потврдио и члан Одбора за безбедност и одбрану из Социјалистичке народне партије Велизар Калуђеровић, који за РТЦГ додаје да с тим нису били упознати ни чланови тог скупштинског тела. Он сматра да премијер Мило Ђукановић прикрива стварне разлоге за смену Вучинића. „Тражење разлога за фактичку смену Вучинића у, наводно, нужној потреби реформисања АНБ, чиме се излази у сусрет захтевима НАТО-а, што у јавност пласирају посебно медији блиски актуелној власти, доживљавам као својеврсну димну завесу којом Ђукановић жели да прикрије стварне разлоге смене. Симптоматично је да је потпредседник Владе Марковић, који је недавно именован за првог човека Бироа за оперативну координацију службама безбедности, изјавио јуче да је први пут чуо за оставку Вучинића”, казао је Калуђеровић. Ако је то тачно, закључује он, онда Ђукановић „солира” у кадровању на најосетљивијим местима у власти, да би имао апсолутни утицај у целокупном обавештајно-безбедносном сектору. Члан Одбора за безбедност Небојша Медојевић, из опозиционог Покрета за промене, рекао је да премијер одавно жели да смени Бора Вучинића, који је, како оцењује, као компромисно решење доведен у АНБ јер је у НАТО-у имао позитивну репутацију као министар одбране. „У АНБ је, међутим, управљање службе препустио страним дипломатама и представницима страних обавештајних служби. Све информације је ставио на располагање страним службама, па Црна Гора већ дуже време нема државне тајне и то му Ђукановић никада није опростио”, закључио је он. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА