Најновије

Штрајк просветара: 4.500дин далеко од договора са Владом

БEOГРAД - Штраjкачки одбор синдиката образовања затражио jе данас од владе да запослени у просвети почев од 1. децембра добиjаjу месечну новчану помоћ од 4.500 динара.
Просветари у штрајку (Фото: pixabay)

Просветари у штрајку (Фото: pixabay)

Прихватање предлога значило би обуставу штраjка, а синдикати образлажу да би се та накнада исплаћивала "по основу рада са различитим социjалним групама, рада на превенциjи раног напуштања школе, ангажовању на заштити и безбедности ученика у школи и ван школе...". У предлогу споразума са Владом Србиjе, Штраjкачки одбор подсећа да запослени у просвети jедини нису имали повећање зарада од 2008. године и да имаjу наjниже зараде у jавном сектору. Споразум би обавезивао владу да наjкасниjе до 1. jуна 2015. године уреди зараде jединствено за све буџетске кориснике путем Закона о платним разредима коjи ће се примењивати од 1. jануара 2016. године. У предлогу споразума коjи су данас упутили влади и Mинистарству просвете, синдикати траже да се против запослених коjи су учествовали у штраjку не предузимаjу дисциплинске мере, нити да им се додатно умањи плата. Tакође, синдикати траже и да два члана Закона о основама система образовања и васпитања, коjи се тичу приjема у радни однос и решавања технолошких вишкова буду усвоjени у облику договореном са синдикатима, наведено jе у предлогу коjи jе Грански синдикат просветних радника Србиjе Независност доставио медиjима. Затражено jе и да се укључи републичка Aгенциjа за мирно решавање радних спорова.
Прочитајте још:Просветари: Неће нас уплашити претње министарства, остајемо у штрајку! Министарство просвете постигло споразум са просветарима, али просветари нису са Министарством
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА