Најновије

Аја Јунг најавила 11. Београдски фестивал игре: Поносна сам на београдску публику

БЕОГРАД - Београд од 30. марта добија свој 11. фестивал игре на коме ће се под слоганом "Невероватна моћ људског тела да исприча причу" до 14. априла представити најбољи и најактуелнији наслови светске плесне сцене.

Према речима државног секретара у министарству културев и информисања Дејана Ристића, БФИ је један од најзначајнијих светских догађаја у области уметничке игре.

Директор Београдског фестивала игре Аја Јунг каже да БФИ иде ка продукцијама које ће се тек изводити.

-Београд данас и овде има један од најбољих фестивала на свету. Циљ ове године је задржати публику, али и привући младе и медије - рекла је Јунг на конференцији за новинаре.

Аја Јунг (Фото: Танјуг)

Аја Јунг (Фото: Танјуг)

-Можемо да се похвалимо са две светске премијере и чињеницом да су светски кореографи пожелели да своје наслове први пут прикажу Београду и да нам први пут полази једна трупа из далеке Аустралије", рекла је Јунг

На питање коју представу љубитељи игре никако не смеју да пропусте, Аја Јунг је одговорила:

- Публика већ добро зна које представе њих интересују, непогрешиво бирају и врло сам поносна на то.

Према речима амбасадора Мајкла Давенпорта, Делегација ЕУ у Србији већ другу годину са великим задовољством подржава БФИ.

-Суштина процеса европских интеграција је приближавање европских народа и култура под мотом уједињење култура у њиховој различитости, рекао је на конфренцији за новинаре у Скупштини града .

"Музика и плес су значајни део нашег заједничког и разноврсног европског културног наслеђа. Аја Јунг и БФИ сваког пролећа протеклих 11 година уносе нову радост и светлост у наше животе, а Србија током трајања БФИ постаје глобална престоница игре", истакао је Девенпорт и додао: Размена уметника из Европе и света који имају прилику да се упознају са својим колегама из Србије и међусобно размене искуства је кључна, управо таква размена симболизује односе између Србије и ЕУ, да заједно отклањамо језичке, географске и политичке баријере. Овогодишњи фестивал одржава се под покровитељством Грчке, председавајуће Савету ЕУ.

Наступиће трупе из шест земања Европе, те трупе из САД, Канаде и Аустралије. Амбасадори ових земаља, осносно отправници послова при амбасадама  претставили су укратко саставе који стижу у српску престоницу.

На 11.БФИ од 30. марта до 14. априла представиће се неке од најинтересантнијих продукција светске плесне сцене. Фестивал ће у Сава центру 30.марта отворити америчка компанија Hubbard Street Dance из Чикага целовечерњим балетом шпанског кореографа Алехандра Серуде "Хиљаду делова". Поздравно писмо Фестивалу упутио је градоначелник Чикага Рама Емануел. Чувена трупа из Чикага први пут долази у регион, представиће се балетом младог и популарног кореографа Серуде који је пре само пар година одушевио београдску публику својом поставком за Националну плесну компанију из Мадрида. Инспирација Серуди су витражи Марка Шагала, космополитског ликовног уметника који се током осам деценија опробао у разним авангардним правцима који су обележили 20.век. Компанија Акрама Кана, једног од најзнаčајнијих кореографа британске сцене, гостоваће са новом поставком на музику Игора Стравинског 5.априла а Велики канадски балет из Монтрела са представом "Минус Један", израелског кореографа Охада Нахарина 11. априла. Велики канадски балет из Монтрела гостоваће и у Новом Саду, 12. априла у Српском народном позоришту. У земунском Мадлениануму играће белгијска Компанија Мишел Ноаре која први пут гостује на БФИ. Представиће се комадом инспирисаном Хичкоковим немим филмовима "Записник са лица места". Гостваће и Балет Аугзбург са "Игром сенки" 9. априла коју ће дан касније извести и у Вршцу. "На сцену у Земуну 14.априла стиже и Компанија Андониса Фоњадакиса, кореографа који је већ постао миљеник београдске публике, овога пута са светском премијером комада "Wisteria Maiden", у продукцији Фондације Оназис". У Позоришту на Теразијама 31. марта и 1.априла гостоваће швајцарска трупа Цимерман анд де Перо, са представом "Шија је била Врат", својеврсним театром без речи, апсурдног хумора и дубоке љубави према детаљима. На истој сцени наступиће и прва трупа из Сиднеја на БФИ, компанија Шона Паркера, са представом "Срећан као Лари". У Београдском драмском позоришту на 11.БФИ гостоваће три компаније: кореографске легенде Матилда Моније и Ла Рибот играће заједно у плесној бурлески "Густавија", затим компанију Роберта Запале са Сицилије и компанију Малка из Гренобла чију ће представу "Шапутања" гледати и публика у Панчеву. Публика у Вршцу гледаће представу БФИ "Игра сенки" у извођењу Балета Аугзбург познатог израелског кореографа са сталном адресом у Холандији, Ицика Галилија. У Народном позоришту у Вршцу, након више од три деценије изостанка, 10. априла наступиће балетски играчи.

"Вече чини шест краћих поставки, које критичари берлинског магазина Балет Танц најављују као "најбоље од Галилија", док лондонска штампа обећава "атрактивне комаде који ће једнако задовољити сталну и нову плесну публику", најавила је Јунг и додала да је немачка премијера "Игре сенки" заказана непосредно пред наступ на 11.БФИ.

За српску публику биће ово прилика да по први пут на нашој сцени упозна Ану Ђорђевић, прву солисткињу компаније Аугзбург.

Извор: Танјуг, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА