Најновије

Ко је колико потрошио у предизборној кампањи?!

БЕОГРАД - На оглашавање на билбордима и телевизијама за парламентарне и локалне изборе у Београду потрошено девет милиона евра, подаци су Цесида и Транспаретности Србија.
Фото: mindmillion.com

Фото: mindmillion.com

Ђорђе Вуковић из Цесида рекао је на округлом столу у Новом Саду да је то била кампања која је "мање више" финансирана из редовних прихода, преноси Танјуг. "Дефинитивно је да у финансирању предизборних кампања није било значајнијег уплива новца који је стизао из сумњивих извора", рекао је Вуковић, додајући да је финансирање кампање углавном било из јавних прихода.
Према проценама Транспарентности Србије СНС је потрошио око четири милиона евра, коалиција окупљена око СПС - 1,25 милиона евра, УРС - 1,136 милиона евра, НДС - 890.000 евра, ЛДП- 870.000, ДСС - 448.000, а ДС 423.000 евра.
"Сигурно ће у највећем проблему бити УРС и ЛДП које су и иначе имале скупе кампање, а сада нису прошле цензус, па је питање како ће тај новац вратити. Исто важи и за ДСС, с тим што је та странка увек имала скромнију кампању, па нема велике дугове од раније за разлику од УРС-а и ЛДП-а", рекао је Раде Ђурић из Транспарентности Србије. Ђурић је рекао и да је та организација пратила и рад 27 државних функционера који су уједно и функционери странака и уочено је да је просечно њихова активност током кампање била већа за 65 одсто у односу на период пре кампање. Вуковић је додао и да СНС, иако је потрошио највише, неће имати дуг због тога што је отприлике исти износ око четири милиона евра та странка добила на основу изборног резултата. "Напредњаци су и пре ових избора на рачуну имали око 2,5 милиона евра, а тек сада ће та странка имати добру стартну позицију за неку наредну кампању, јер ће поред тих пара, годишње од укупно 12 милиона евра намењих за финансирање рада политичких странака, на основу изборног резулата тој странци припасти готово осам милиона евра", рекао је Вуковић. Ђурић је рекао да у процену трошкова кампање нису урачунати организације митинга, апострофирајући митиниг коалиције СПС-ПУПС-ЈС одржан у "Београдској арени" за који је рекао да је пребројано више од 400 аутобуса који су довезли присталице на тај скуп и да треба урачунати трошкове ангажовање тих аутобуса и евентуално трошкове за пиће и храну учесника. Бојан Клачар из Цесида рекао је да четири петине утрошених средстава у кампањи "иде на рекламни простор", што како је појаснио није ни чудно, јер истраживања кажу да је од 2009. године просечна дневна гледаност телевизије у Србије виша од пет сати. Када је реч о интернет оглашавању, учесници округлог стола су рекли да на тај вид оглашавања "отпада" седам одсто од укупних оглашавања политичких странака током кампање. На крају је истакнуто да је ова кампања што се финансирања тиче била много јефтинија него она 2012. године, а то је сликовито објашњено податком да је целокупна кампања за овогодишње мартовске изборе коштала нешто више од девет милиона евра, а да је само ДС за кампању 2012. године потрошио 9,7 милиона евра. Извор: Танјуг / РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА