Најновије

Вучић се састаје са премијером Кине

Премијер Александар Вучић састаће се током септембра с првим човеком Владе Кине Ли Кећијангом, пише „Блиц“.
Фото: Јутјуб

Фото: Јутјуб

После сусрета са светским лидерима, немачком канцеларком Ангелом Меркел, руским председником Владимиром Путином, премијером Француске Мануелом Валсом, премијер Србије од 10. до 12. септембра биће у посети Кини. Прецизна агенда посете тек треба да се утврди, али је већ сада познато да српски премијер у Кину одлази због инвестиција и договора где би све Пекинг могао да улаже у Србији. - Кина је пожељан партнер и нема државе која ту економију у успону не би желела на својој страни - каже за “Блиц” професор Факултета политичких наука Драган Симић. Он додаје да Кина може да нађе интерес у српском тржишту иако није велико. - Интерес би могао да буде у дугорочној трговини са Србијом, где би Кина имала европско тржиште. Ми нисмо тако огромно тржиште да би Кинези долазили по сваку цену. Међутим, нисмо безначајна земља у региону - истиче Симић.
Не пропустите:Вучић: Нико неће постављати ултиматуме Србији док сам ја премијер
Он додаје да је с друге стране кинеско тржиште простор од којег би Србија ако би се искористио на прави начин имала огромну корист. Говорећи о спољној политици и интересима Србије, професор ФПН каже да треба водити рачуна о приоритетима. - Циљ Србије је ЕУ и у мери у којој тај пут није угрожен треба користити све могућности. Треба водити рачуна о равнотежи у односу на ЕУ и на то шта се очекује од нас као кандидата ЕУ, а сарадња са државом која има тако експлозивну економију попут Кине није проблематична - истиче професор Симић. Он оцењује да у домаћој јавности често постоји забринутост када је реч о приоритетима спољне политике. Али, како каже, неопходно је одмерити колико је и шта корисно, али не треба се затварати ни пред једном земљом. Кина је досад у Србији била највише присутна у области грађевине.
Најзначајније посете Вучића 4. јун састанак с председником Аустрије Хајнцом Фишером 11. јун код канцеларке Немачке Ангеле Меркел 17. јуна шеф руске дипломатије Сергеј Лавров дошао у Београд 3. јул у посети премијеру Француске Мануелу Валсу 7. и 8. јул састанак са премијером и председником Русије Дмитријем Медведевом и Владимиром Путином 13. јул посета помоћнице државног секретара САД Викторије Нуланд
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА