Најновије

Капетан Драган коштао Аустралију чак 1,4 милиона евра!

ЗАГРЕБ - Аустралијска влада до сада је на Драгана Васиљковића, познатог као капетан Драган, који се бори против хрватског захтева за изручење због наводних ратних злочина, потрошила два милиона долара (1,4 милиона евра) на име правних трошкова, објавила је аустралијска телевизија СБС.
др Војислав Шешељ и Капетан Драган (Фото: ЈуТјуб)

др Војислав Шешељ и Капетан Драган (Фото: ЈуТјуб)

Васиљковића хрватска терети да је починио злочине као командант српске паравојне јединице. Он се у Аустралији, под именом Даниел Снеден, налази у затвору у Сиднеју. Ухапшен је у Перту 2006, али је влада тек у новембру 2012. донела одлуку да га изручи Хрватској после вишегодишњег правног натезања и Васиљковићевих покушаја да оспори хрватски захтев за изручењем поднесен 2005. Из Канцеларије аустралијског савезног државног тужиоца за СБС је речено да су до сада потрошили 950.000 аустралијских долара за правне трошкове одговарајући на жалбе које је Васиљковић подносио суду. Од 2006. он је искористио своје право жалбе на изручење у 12 различитих случајева. Осим тога, аустралијска савезна полиција потрошила је 500.000 долара да га пронађе када је нестао на неколико недеља 2010. године, а на основу података затворске службе, процењује се да је његово притварање коштало владу Новог Јужног Велса више од пола милиона долара. Васиљковићеви адвокати покушавају пред савезним судом Аустралије да оспоре захтев за његовим изручењем Хрватској на процедуралној основи. Како пише агенција Хина, капетан Драган тражен је ради испитивања у вези оптужби за ратне злочине почињене у време када је био паравојни командант у Крајини у Хрватској 1991. и 1992.
Прочитајте Мирослав Лазански: Некоме у политичком врху одговара да Шешељ буде у Хагу
По оптужници коју је објавило тужилаштво Шибенско-книнске жупаније, Васиљковић је мучио ратне заробљенике, наредио да буду убијени и командовао нападом на Глину у којем је било цивилних жртава. Васиљковић, који је рођен у Београду а има аустралијско држављанство, негира све оптужбе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА