Најновије

Вучић: Неки у полицији умислили да су естрадне звезде

Премијер Александар Вучић најавио је данас да је овонедељна смена руководилаца седам државних фирми само увод у "велико чишћење" истакавши да су важни резултати које влада постиже и да је увек спремна за појачања као и да ће са кандидатом за министра привреде изаћи у току августа.
Спрема се "велико чишћење" (Фото: ЈуТјуб)

Спрема се "велико чишћење" (Фото: ЈуТјуб)

Премијер је поновио да ће до краја августа бити промењено 70 одсто директора јавних предузећа, тако да је овонедељна смена руководилаца седам државних фирми само увод у "велико чишћење“ и додаје да ће нешто касније, у септембру, влада усвојити и ребаланс буџета за ову годину. На питање да ли ће до краја године бити реконструкције владе, Вучић је истакао да су важни резултати. "То је најважније, а не да ли ће у влади бити овај или онај. Као у сваком тиму, на крају утакмице броји се само оно што пише на семафору. При томе, ми смо увек спремни за појачања“, рекао је Вучић. Он је прецизирао да је упражњено место министра привреде веома важно и да зато и не жури да га попуни. "Искористићемо додатни рок од 15 дана да бисмо изашли са тим кандидатом у току августа“, рекао је премијер. "Србија ће ову годину само због поплава завршити у рецесији. Без тога имали бисмо раст БДП-а од 0,5 одсто у овој, изборној години. Овако, уз све проблеме, а пре свега у енергетском сектору, вероватно ћемо имати пад од 0,4 одсто, али већ 2015, упркос мерама фискалне консолидације, имаћемо раст од најмање 1,5, а годину дана касније можда и више од три одсто“, рекао је Вучић.
Вести из рубрике:Николић: Градимо мостове пријатељства са муслиманским земљамаАмнести Интернешнл: Извештај Вилијамсона је напредак!Шта су урадили министри за 100 дана рада нове владе?
Истичући да ЕПС није на продају премијер је рекао: "Сада би имао веома ниску цену и циљ нам је да нађемо мањинског стратешког партнера који би у том смислу могао да нам помогне. О томе ни са Русима, ни са било ким другим, није било речи“, казао је он. Премијер истовремено очекује да ће Телеком Србије бити приватизован до јуна 2015. и да ће његова цена бити виша од оне која је понуђена Влади Мирка Цветковића. Како наводи Вучић је посредно потврдио да се у октобру може очекивати смањење плата у јавном сектору и пензија, за шта се залаже и нови министар финансија Душан Вујовић. "Још у експозеу најавио сам да би то могло да се деси у октобру, а ја волим да се држимо припремљеног плана. Уз то, чак и да смо то урадили раније, то не би било довољно без других мера, оних шест тачака о којима сво време говорим. Само у пакету тих шест тачака даје резултат" казао је он. Како је рекао рачуница министра Вујовића је да се смањењем плата и пензија за 10 одсто може уштедети 515-520 милиона евра годишње. "Па толико ћемо да „поједемо“ кроз губитке ЕПС-а или Србијагаса, ако их не реформишемо. Зато нас тек чекају велике промене у јавним предузећима. Она највећа, осим Железница Србије, нисмо ни пипнули и то тек следи, јер су потребне још неке припреме“, поручио је Вучић. Премијер очекује да ће са шеиком Мухамедом успети да договори још један кредит од милијарду долара за финансирање мањка у државној каси. Вучић је истакао да разлаз најпре са Сашом Радуловићем, а потом и с Крстићем, није порука експертима да за њих нема места у влади. „За Лазара има места и даље, а Радуловић није експерт него политичар. Он се све време бавио политичком кампањом, у себи је видео великог лидера, изашао на политичко тржиште, играо политичку утакмицу, изгубио и - крај“, истакао је Вучић, наглашавајући да је уверен да ће, без обзира што је фискална консолидација одложена, влада склопити стенд-бај аранжман са ММФ, чију мисију очекује у септембру. Он је поручио и да се реформа полиције неће завршити на смени неколико начелника. „Та реформа иде дубински, темељно и биће још смена. Свуда. Неки у полицији помислили су да треба да буду естрадне звезде, да воде политику земље и да уцењују политичаре и да раде шта год мисле" рекао је премијер. Са том праксом је крај, подвукао је Вучић и додао да полиција треба да буде невидљива за обичан свет, а веома видљива криминалцима и да их хапси и гони. "Да то буде једини посао којим се бави, а не политиком и многим другим стварима“, истакао је премијер. На опаску да ће се крајем августа поново видети са немачком канцеларком Ангелом Меркел и да ли то значи да је Немачка уз Русију кључни спољнополитички партнер Србије, за разлику од Тадићева „четири стуба“ спољне политике, Вучић је истакао да је "Србија на путу за ЕУ, и то је стуб српске политике, а најмоћнија земља ЕУ је Немачка, заједно са Француском“. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА