Најновије

Још један авион оборен, проруске снаге обориле украјински бомбардер Сухој Су-25!

Проруске снаге обориле су данас украјински бомбардер "Сухој Су-25" у региону Луганска, на истоку Украјине, саопштио је портпарол Информативног центра украјинске Националне безбедности.
Новорусија поново оборила украјинску летелицу (Фото: ДНР)

Новорусија поново оборила украјинску летелицу (Фото: ДНР)

Проруске снаге обориле су данас украјински бомбардер "Сухој Су-25" у региону Луганска, на истоку Украјине, саопштио је портпарол Информативног центра украјинске Националне безбедности и Савета одбране Андриј Лисенко. Лисенко је навео да за сада, није познато да ли је пилот био у стању да се катапултира или је погинуо у паду авиона, пренела је агенција АП. Украјинска влада: Заузели смо Луганск Савет за националну безбедност Украјине саопштио је данас да су владине трупе после два дана уличних борби преузеле контролу над већим делом Луганска, који су држали у окружењу. "Владине снаге сада контролишу значајан део" града, рекао је портпарол Савета за националну безбедност Андреј Лисенко, пренела је агенција АП. Украјински медији објавили су јутрос да је у град ушла колона руске војне технике без ознака, као и 1.200 војника у "зеленим униформама" не наводећи више детаља. У Луганску је проглашено стање хуманитарне катастрофе, јер у граду већ 18 дана нема воде и струје, а телефонске везе су прекинуте. Девет украјинских војника погинуло источно од Доњецка, настрадала 34 цивила У окршајима између украјинских и проруских снага убијена су 34 цивила у последња 24 часа у Доњецком региону, саопштили су данас локални званичници.
Прочитајте још:Десети дан расних сукоба у САД ухапшене 47 особа!Премијер Словачке поручио ЕУ: Нема санкција Русији, ми нисмо ваше овце!
"Током последњег дана као резултат војних дејстава, 34 житеља региона су погинула и 29 њих је рањено", наведено је у саопштењу регионалне администрације, пренела је агенција АФП. Украјинске владине снаге покушавају да на истоку Украјине опколе Доњецк и потисну проруске снаге из Луганска, навела је агенција АП, додајући да се истовремено улажу и дипломатски напори да се окончају сукоби у којима је више од 2.000 људи погинуло, а 300.000 расељено. Болнице у приградском насељу Доњецка Макејевки на истоку Украјине пуне су порвеђених људи након што је украјинска војска данас гранатирала то подручје, изјавио је заменик премијера самопрокламоване Доњецке Народне Републике Андреј Пургин. Цела Макејевка је гранатирана, болнице су пуне повређених људи, рекао је Пургин Итар Тас. Према његовим речима, не може се стећи комплетна слика о томе шта се десило у том насељу јер су комуникације у прекиду. Поједини медији су раније известили да 10-оро деце убијено када је гранатиран вртић у Макејевки, али Пургин није могао да потврди број жртава. Он је, такође, рекао да су представници Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) посетили насеље после гранатирања, али није могао да каже шта су прегледали. У ранијим извештајима из Макејевка наведено је да је троје људи погинуло и да има много рањених. Иначе, Украјина је обезбедила гаранције за безбедан пролаз руском хуманитарном конвоју у областима које контролише украјинска војска, саопштио је уторак увече портпарол украјинског министарства иностраних послова Јевгениј Перебеинос. Перебеинос је, међутим, приметио да се путни правац изабран за кретање руског хуманитарног конвоја налази изван подручја под контролом украјинских оружаних снага и да је пуна одговорност за безбедност конвоја, у тим областима, на проруским снагама и Русији, јавила је руска новинска агенција Итар Тасс. Раније током дана, лидери самопроглашене Доњецке Народне Републике рекли су да ће они гарантовати безбедност руском хуманитарном конвоју на територију под њиховом контролом. Перебеинос је поновио став званичног Кијева да је руска хуманитарна помоћ требало да буде испоручена Украјини под надзором Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) и под њеном пуном одговорноћу и да би, према прелиминарном плану, сваки конвој од 30 камиона са хуманитарним залихама, пратило пет припадника МКЦК. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА