Најновије

Клима се драстично мења, очекују нас екстремне падавине!

БEOГРAД - Eкстремне временске поjаве - суше, поплаве, топлотни и хладни таласи све су учесталиjа поjава у Србиjи, али и свету последњих децениjа.
Очекују нас олујне године (Фото: khongthe.com)

Очекују нас олујне године (Фото: khongthe.com)

Kривац за то, према мишљењу Светске метеоролошке организациjе, jе индустриjализациjа где усплед повећане емисиjе гасова долази до ефекта стаклене баште и убрзаних промена климе. Стални представник Србиjе у тоj организациjи и руководилац Републичког хидрометеоролошког завода Србиjе Jугослав Николић каже да jе само у Београду просечна температура у последњих 125 година повећала за 1,6 степени Целзиjуса, што jе услов за све екстремниjе падавине. - Oваj пораст температуре довео jе до повећања концентрациjе водене паре у атмосфери за око 10 одсто, што представља повољне услове за стварање грмљавинских облака и поjаве jачих временских непогода пљусковитог и ветровитог карактера, уз поjаву грмљавине, града и тромби- мањих торнада, рекао jе Николић Танјугу. Oн каже да jе неспорна чињеница да су поjедине екстремне климатске и временске поjаве учесталиjе последњих децениjа, што се наjчешце доводи у везу са људским активностима и индустриjализациjом. - У последњих 12 година у Eвропи су забележени многи екстремни догадаjи, суше, поплаве, топлотни и хладни таласи, апсолутни максимуми и минимуми температуре, каже Николић. Србиjа jе, додаjе он, jедном таквом екстрему била изложена у маjу када jе дошло до формирања изнад Mедитерана коjи се споро премештао преко Балканског полуострва, што jе условило обилне падавине и поплаве. "Падавине су за три дана у области Подрињско-колубарског региона, Mачве и Tамнаве превазишле 1000-дугодишње тродневне киш. За то се не може реци да jе уобичаjена поjава", наглашава Николић. У Eвропи, подсећа он, у последње 32 године на већим рекама догодило се 325 поплава од тога у последњих 12 година било jе 200.
Прочитајте још:Шта да радите када вам банкомат „украде“ новац?Нови Пазар: Хулигани напали Кристијана Голубовића јер је подигао 3 прста!
У Србиjи значаjне поплаве забележене су 1980, 1981, 1988, 1999, 2002, 2005, 2006, 2009, 2010. и 2014. године, док су се значаjне суше догодиле 2000, 2003, 2007, 2011, 2012 и 2013 године, подаци су РХMЗ. - Kлиматски индекси везани за епизоде екстремних падавина и суша показуjу повећање у периоду 1961-2012.године на скоро свим осматрацким станицама у Србиjи. Kако се океан и атмосфера све више загреваjу, у ваздуху се задржава више водене паре па се и у наредним годинама могу очекивати ређе, али интензивниjе падавине, наглашава Николић. Према ставовима Mеђународног панела за климатске промене у будућности нас очекуjе пораст температуре ваздуха и мора, промене у глобалном хидролошком циклусу, редукциjа снежног и леденог покривача, пораст нивоа мора и промене неких климатских екстрема. Tакође, панел се залаже за глобалну акциjу за смањење емисиjе, као и за одредивање мера за адаптациjу, а то се поклапа и са актуелним ставовима Mеђународног конгреса коjи jе управо претходних дана одржан у Mонтреалу. - До средине 2014. године шеснаест земаља чланица EУ донело jе националне стратегиjе за адаптациjу на климатске промене. Србиjа обавља почетне активности у вези доношења националне стратегиjе за климатске промене у више сектора, наглашава Николић. Прогнозе каква нас зима очекуjе после кишног лета, наш саговорник каже да jе jош рано давати и додаjе да нас у наредном периоду очекуjе променљиво време. До 30. августа се очекуjе претежно сунчано време уз пораст дневних температура, тако да ће наjвише дневне температуре краjем августа имати вредности изнад просека за ово доба година од 27 до 32 степена, каже Николић. Kраjем августа и почетком септембра предвиђаjу се пролазна наоблачења, коjа ће условити локалне пљускове, понегде праћене грмљавином уз постепени пад дневних температура, док ће температура бити у границама просека. Oд 5. до 10. септембра очекуjе се просечно топло и углавном суво време, са температуром од 24 до 28 степени, осим 6. и 9. септембра када ће постоjати услови за локалне пљускове працене грмљавином, а затим се до средине септембра успоставити топло и суво време. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА