Најновије

Израелска војска бомбардовала више од 20 локација у појасу Газе!

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА – Израелска војска саопштила је данас да је погодила више од 20 мета прошле ноћи, након јучерашњег истека тродневног примирја, коме је посредовао Египат. Индиректни преговори између Израела и Палестинаца у Каиру нису издејствовали трајнији прекид ватре и ова најсмртоноснија рунда насиља између израелске војске и Хамаса од 2007. године није заустављена.
Нова бомбардовања газе (Фото: ЈуТјуб)

Нова бомбардовања газе (Фото: ЈуТјуб)

Екстремисти из појаса Газе обновили су ракетне нападе на Израел после истека тог примирја, што је изазвало израелску одмазду - ваздушне нападе. Борбе су уследиле после кратког затишја у рату који је трајао већ месец дана. За четири недеље насиља погинуло је више од 1.900 Палестинаца у Гази. На израелској страни убијено је 67 људи, укључујући троје цивиле, наводи АП. Палестински милитанти су заправо још пре истека примирја испалили гранате на Израел. САД се упркос неуспеху преговора у Каиру надају да се ускоро може упоставити нови прекид ватре. „Нашсе наде су да ће се стране пристати на продужење прекида ватре у наредним сатима”, рекла је портпарол Стејт департмента Мари Харф новинарима, како преноси АФП. Египат је претходно тврдио да је у преговорима постигнут напредак и апеловао на ново примирје. Међутим, израелска делегација се у петак вратила кући и та земља је упозорила да неће преговарати под ватром. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху наредио је армији да одговори силом, оптуживши исламистички Хамас, који контролише Газу, да је прекршио прекид ватре.
Прочитајте јошНАПЕТО: Руски ратни бродови истерали америчку подморницу из Баренцовог мора!Кастро: Израел спроводи неофашизам!
Палестински екстремисти су испалили 40 ракета на Израел, повредивси једног цивила и једног војника, саопштила је армија. „У одговору је погођено је 51 терористичко место и циљана су три терориста у Гази”, наведено је у саопштењу, које се односи и на јучерашње ударе. Израел је рано јутрос углавном нападао подручја из којих је становништво побегло. Ракетна ватра на Израел престала је у 21 сат, навела је армија. У петак је убијено најмање пет Палестинаца и 31 особа је рањена, саопштио је портпарол хитних служби Ашраф ал Кидра, а међу убијенима је десетогодишњи дечак. Неке породице, које су се вратиле кућама, поново су побегле у склоништа УН направљена у школама, када је у петак поново почело ракетирање Израела и Израел одговорио. УН су навеле да је од 8. јула погинуло најмање 1.354 палестинских цивила међу њима 447 деце. На југу Израела армија је забранила окупљања већа од 500 људи у подручју до 40 километара удаљености од Газе и рекла да вртићи и летњи кампови могу да раде само ако је у близини склониште. Министарство унутрашњих послова у Гази саопштило је да су израелски борбени авиони погодили мете у Џабалији на северу, граду Гази и у центру појаса. Израел је рекао да циља „терористичка места.„ Широм Западне обале у међувремену су избили насилни протести и два Палестинца су убијена у сукобу с израелским војницима. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА