Најновије

Геј бракови на мала врата прошли у Скупштини Србије

Посланици Скупштине Србије признали су права истополних заједница, пише Ало! То су доказали усвојивши још у понедељак Закон о потврђивању споразума између Владе Србије и Швајцарског федералног савета, а који се односи на бављење плаћеним послом чланова породица дипломата.
Ускоро у Београду? Фото: bilerico.com

Ускоро у Београду? Фото: bilerico.com

Наиме, у том споразуму, између осталог, наводи се да се под термином “чланови породице” подразумева и “стални партнер са којим постоји веза слична браку према званичној евиденцији у једној од уговорних страна”. А управо у Швајцарској се под тим мисли и на партнера истог пола. Наиме, на референдуму који је одржан 5. јуна 2005. године, Швајцарска је са 58 одсто подршке грађана донела закон о истополним регистрованим партнерствима, који штити једнака права партнера, као и брак, са изузетком по питању права на усвајање деце, вештачке оплодње и преузимање презимена.
Повезано:Немачка брине о геј паради у БеоградуЈоксимовић: Геј парада је обавеза државеЖандарми неће да штите учеснике Геј параде?
Швајцарци признају и истополна партнерства склопљена ван Швајцарске, у земљама где је то дозвољено. Регистровано партнерство, како се наводи на Википедији, један је од неколико синонимна за законску форму признавања истополних заједница сличних браку. Термин регистровано партнерство улази у право како би се истополним паровима омогућиле законске повластице, права и обавезе које су гарантоване браком. Потиче из скандинавских земаља и најчешће се користи у Европи. У САД се у истом значењу користи термин грађанска заједница. Осим ових термина, користе се и грађанско партнерство (УК и Ирска), животно партнерство (Немачка)... И, ко сада може да каже да наши парламентарци нису либералних схватања!? Међутим, могуће да је по среди и нешто друго, рецимо, незаинтересованост за предлоге закона о којима треба да расправљају. У сваком случају, срећа је што имамо посланике који махом и не отворе материјал који добију, а камоли да га прочитају, јер ко зна шта би било да су то урадили кад је реч о овом конкретном предлогу, чији је назив Закон о потврђивању споразума између Владе Републике Србије и Швајцарског федералног савета о бављењу плаћеним послом чланова породице чланова дипломатских мисија, конзуларних представништава и сталних мисија при међународним организацијама.
Гласала 162 посланика За овај Закон је гласало 162 посланика, против није био нико, уздржаних није било, а није гласало само пет посланика и то Војислав Вујић и Ђорђе Косанић из ЈС, затим двоје социјалиста Ивана Динић и Срђан Драгојевић, као и напредњак Крстимир Пантић. Кад је реч о ЈС Драгана Марковића Палме, четворо посланика те странке гласало је за овај закон. Палма тада није био у парламенту. „Верујем да су сви присутни посланици СПС-а гласали за тај споразум. Могуће је да је у питању грешка или да је систем прерано прекинуо гласање, па да због тога није уважен, односно регистован глас свих посланика“, објашњава Ивана Динић.
Извор: Ало!

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА