Најновије

(ФОТО) Овако је било на промоцији нових официра Војске Србије

Србија је данас добила најмлађу генерацију војних официра, а њих 201 промовисано је у чин потпоручника на свечаности испред Дома Народне скупштине.
a1

Међу најмлађим официрима најуспешнији су кадети Војне академије Алексабндар Боровчанин, Виктор Џафер Милкенковић и Милица Радојковић којима је председник Томислав Николић уручио позлаћене сабље. Најбољем кадету копнене војске Стефану Славковићу и најбољем кадету ваздухопловства Милошу Милошсевићу, министар одбране Братислав Гашић уручио је пиштоље с посветом. Најбољи кадет Александар Боровчанин с просечном оценом 9,84 истакао је да је ова генерација рођена у тешким временима, а да му је изузетна част што је управо њему, првом међу једнакима, додељена позлаћена сабља.
a2

– Сабља је признање за нешто што сам већ учинио и путпоказ којим ћу морати да идем. Она је кована знојем мојих другова, знањем наших професора и старешина, она је огледало свих нас – рекао је Боровчанин. Председник Николић подсетио је присутне да се ове године обележава 100 година од Првог светског рата и истакао да ће најмлађи потпоручници умети да следе пут хероја од пре једног века. – Разлика у односу на њихове претке јесте у томе што овога пута сва њихова храброст и умеће не треба да буду усмерени на жртвовање живота, него напротив, на чување живота и допринос напретку Србије у миру и слободи – казао је Николић.
a3

Он је оценио да је војна академија најпрестижнија војна школа у региону и нагласио да ће држзава и убудуће капацитете усмеравати на очување угледа, професионализију и модернизацију Војске и војне професије. – Војска Србије снажан је и одлучан гарант заштите животних националних интереса. Она своје ресурсе користи на добробит грађана настојећи да им буде од помоћи у свакој невољи која их може задесити – казао је Николић.
a4

Николић је оценио да само храбро и непоколебљиво стајање војске на бедемима одбране може да омогући да Србија слободна и сигурна напредује као држава и друштво. Начелелник Војне академије Младен Вуруна навео је да се у тој високошколској установи обучава око 2.000 студената и додао да се за наредну годину планира отварање нових докторских и мастер студија и повећање броја цивилних студената.
Говорио и Лазар Ристовски

Говорио и Лазар Ристовски

Свечаности испред Дома Народне скупштине присуствовали су премијер Александар Вучић и министри, председница парламента Маја Гокјовић представници дипломатског кора, свештенство и војска. Промоцији нових официра, свечаном дефилеу кадета, летачком програму, као и наступу глумца Лазара Ристовског присуствовали су и бројни грађани, међу којима је било пуно младих и деце.
a6

Погледајте и:Српска војска добија прву жену генерала
s1

s2

s3

s4

s5

Извор: Агенције Фото: Министарство одбране и Војска Србије

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА