Најновије

Студенти натерали факултет да повуче признање Косова

БЕОГРАД - Студентска организација "Српски политички форум" Факултета политичких наука Универзитета у Београду оптужила је управу свог факултета да пропагира једнострано проглашену независност Косова. Повод за ову оптужбу је информација на сајту факултета о представљању регионалног пројекта под називом "Балканска компаративна студија избора: Утицај персоналног гласања на демократске процесе унутар партије" .
Зграда ФПН (Фото: Пријемнииспити.ком)

Зграда ФПН (Фото: Пријемнииспити.ком)

- У самом тексту, којим се шира јавност и студенти обавештавају о представљању и циљу пројекта је више пута указано на независност јужне српске покрајине.  Као учесник уз Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Факултет политичких наука Универзитета у Сарајеву, Центар за мониторинг и истраживање из Подгорице, се наводи и Косовски институт за политичка истраживања и развој из Приштине. Реч је о организацији чија је мисија "Промовисање и јачање демократије и демократских вредности на Косову и у региону преко независних истраживања, изградње капацитета и изградње институција'' - саопштавају студенти. Ова студентска организација наводи да је бивши директор центра Иљир Деда обављао и функцију главног саветника Итифете Јахјаге, председнице тзв. републике Косово. - Деда је био и члан преговарачког тима Приштине у разговору о техничким питањима са Београдом. У последњој реченици вести се се наводи: "Пројекат је покренут да поред академског сагледавања овог питања да допринос дебати око изборне реформе у све четири земље". Јасно је да се под формулацијом "четири земље" поред Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе, мисли и на Косово, не као на саставни део Републике Србије, него као независну државу. Из приложеног се види да се у тексту, недвосмислено указује на независност самопрограшене квазидржаве Косово, а самим тим крши и Устав Републике Србије - кажу студенти. Подсећамо да ово није први овакав случај који се десио на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Наиме, на сајту факултета је 3. априла 2014. године истакнут позив за "Летњу школу безбедносне политике" . У позиву који је објављен на сајту факултета, јужна српска покрајина је више пута недвосмислено наведена као независна држава. Након тадашње реакције Удружења студената Српски политички форум Факултета политичких наука Универзитета у Београду, ова објава је уклоњена.
Прочитајте још: (ФОТО) Погледајте украјинску заставу која се убрзано шири друштвеним мрежама!
И овог пута, управа ФПН је реаговала исто па је у тексту уместо формулације "четири земље" написала "у свим земљама у којима се спроводи". Ипак ово није умирило студенте. - Срамно је да високошколска установа чији је оснивач Република Србија и која школује будуће службенике државе Србије и даље дозвољава отворено кршење Устава Републике Србије и пропаганду која има за циљ промоцију независности Косова на свом званичном сајту. Позивамо студенте, ширу научну и стручну јавност, све грађане Србије да стану у одбрану Устава Републике Србије - кажу у Српском политичком форуму  Факултета политичких наука Универзитета у Београду. Извор: Правда  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА