Најновије

(ВИДЕО) Овај амерички авион је страх и трепет за све!

ВАШИНГТОН/БАГДАД - Амерички борбени авион Ф-22 Раптор по први пут је учествовао у борбеним операцијама за време овонедељних ваздушних напада на позиције Исламске државе у Ираку. Тај тренутак означио је ватрено крштење за један од најскупљих и најконтроверзнијих авиона, којег се врхунски пилоти боје више него њихове мете.
Амерички монструм (Принтскрин)

Амерички монструм (Принтскрин)

Цео пројекат производње авиона од почетка је био изложен озбиљним проблемима. Тест авиони су се рушили, пилоти су гинули, губили свест, а проблеми са дисањем мучили су чак и особље задужено за одржавање авиона. Пројект је далеко прекорачио све планиране трошкове, а цела флота авиона више пута провела је приземљена док су стручњаци из Локид Мартина и америчке војске покушавали да открију најновији проблем који угрожава животе пилота и механичара. Пројект развоја овог авиона пете генерације, за којег Америчко ратно ваздухопловство данас тврди да је најмоћнији ловац на свету, коштао је више од 66 милијарди долара. Висока цена правдала се идејом развоја нових технологија и планом да ће се цена по једном ловцу смањити са довољно великим бројем произведених јединица. Али, чести проблеми са раптором и појава јефтинијег и свестранијег ловца-бомбардера Ф-35 навели су САД да прекину производњу овог авиона након само 187 испоручених примерака. Сваки даљи развој овог авиона је заустављен. Поређења ради, претходни амерички ловачки авион, Ф-15, произведен је у 1.198 примерака, а његов развој траје већ четрдесет година, од првог службеног лета. С најновијим акцијама у Ираку, Ф-22 је коначно коришћен у борби, и тиме је постао први авион пете генерације који је учествовао у бојним акцијама. Али, премда произвођач тврди да су сви проблеми на авиону уклоњени, бројни врхунски пилоти још одбијају да лете на њему Прва несрећа у развоју овог авиона догодила се 1992. године, када се прототип разбио о писту приликом слетања. Истрага је показала да се радило о софтверској грешци, а пилот је срећом преживео. Други пад догодио се 2004. године за време полетања. Кратак губитак снаге мотора приликом претходног гашења узроковао је квар у систему контроле лета, што је узроковало падом и потпуним уништењем авиона. Пилот је искочио на време, а цела флота Ф-22 била приземљена док грешка није уклоњена. У марту 2009. године, тест авион Ф-22 срушио се недалеко од ваздушне базе Едвардс, а инцидент је обележила и прва смрт пилота. Истрага је показала да је Давид Кулеј изгубио свест приликом маневрисања, и да је покушао искочи из авиона када је схватио да је прениско да би се исправио. Погинуо је од ваздушног удара, јер је авион путовао превеликом брзином за искакање. Нова трагична несрећа догодила се у новембру 2010. године, када се Ф-22 из ваздушне базе Елмендорф срушио и однео живот већ другог пилота. Цела флота је тада добила забрану летења испод 25.000 стопа, а потом је била и потпуно приземљена. Откривено је да систем за одржавање живота губи ваздух када се мотор прегреје. Представници ваздухопловства тврдилли су да је пилот сам крив јер није укључио помоћни систем за довод кисеоника, али истрага министарства одбране установила је да је за несрећу крив технички недостатак.
Прочитајте још:

ПАЖЊА: У Доњецку као на Косову – трговина људским органима!?

Обама говорио у УН, а Лавров га видно игнорисао

Током 2012. проблеме са гушењем почели су да пријављују и механичари који су радили на авиону. Последња несрећа догодила се у новембру 2012., када се Ф-22 срушио због квара на електричној жици, која је запалила хидрауличну течност и узроковала пожар на контролама лета у авиону. Пилот је искочио на време и нико није страдао у паду. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА