Најновије

Линта за отварање два српска конзулата у Книну и Глини

БЕОГРАД - Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта поздравио је данас изјаву прве потпредседнице владе и шефице хрватске дипломатије Весне Пусић да Србија треба што пре да именује амбасадора у Хрватској.
Миодраг Линта, Коалиција удружења избеглица (Фото: Јутјуб)

Миодраг Линта, Коалиција удружења избеглица (Фото: Јутјуб)

Линта, поред тога, предлаже Министарству спољних послова Србије да поднесе иницијативу Хрватској да се отворе два српска конзулата у Книну и Глини. На тај начин Срби са подручја Далмације, Лике, Кордуна и Баније могли би лакше да решавају имовинске и бројне друге проблеме, саопштило је то удружење. "Сматрамо да је иницијатива о повећаном конзуларном присуству Србије у Хрватској у складу са међународнм конвенцијама и да је Хрватска неће одбити", истакао је Линта. Он је поздравио и изјаву Пусећеве да би било пожељно да се покрене рад мешовитих комисија. Линта је подсетио да између Србије и Хрватске постоји шест мешовитх комисија и радних група: за ратне злочине, нестала лица, заштиту националних мањина, пензије, повратак културних добара и границе.
Прочитајте још:Вучић: Нико не сме да угрожава параду!ПОСЛЕДЊА ВЕСТ: Полиција забранила скуп Образа!
Током ове године није одржан састанак ниједне од поменутих шест комисија, а комисија за заштиту националних мањина одржала је свој последњи састанак још пре три године, у септембру 2011. године у Шиду, навео је Линта. Југословенско-хрватска комисија, која је основана на темељу Споразума о нормализацији односа између СР Југославије и Републике Хрватске из августа 1996. године, одржала је до почетка бомбардовања Југославије 1999. године 13 састанака и од тада до данас комисија више није одржала ниједан састанак. Задатак поменуте комисије јесте да припреми нацрт Споразума о накнади штете за сву уништену, несталу и оштећену имовину. Линта предлаже да се у што краћем року обнови рад поменуте комисије, као и да се оснује српско-хрватска мешовита комисија за спровођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији "Приватна својина и стечена права" којим се штите права оштећених грађана и правних лица која су имали на дан 31. децембра 1990. године, наведено је у саопштењу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА