Најновије

Штета од поплава 1,7 милијарди евра, до пролећа нећемо сакупити ни пола

Штете од мајских поплава процењене су на 1,7 милијарди евра а до пролећа ћемо сакупити свега пола милијарде за санације, укључујући и донације од 200 милиона.
Марко Благојевић (Фото: Медија Центар)

Марко Благојевић (Фото: Медија Центар)

То је данас изјавио директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић. Он је, на скупу "Стварно одговорни-друштвена одговорност компанија за време и након поплава" у Привредној комори Србије, рекао да су приватне компаније пружиле јако велику помоћ и да је захваљујући њима до данас исплаћена помоћ за 14.000 људи. Потрошено је више од три милијарде динара од укупно 4,3 милијарде, колико је било на располагању, а то су средства која су донације предузећа, неких држава и грађана. Донатора је било укупно 45.000, укључујући и физичка и правна лица, домаће и стране компаније, истакао је Благојевић, захваливши им се помоићи коју су пружили. Он је навео да ће морати да се обнови 150 објеката за заштиту од поплава, додајући да је штету у привреди јако тешко проценити. Благојевић је напоменуо да је можда било логичније да се прво кренуло са обновом објеката за заштиту од поплава а онда са обновом кућа, како оне не би биле поново поплављене, али да је влада донела хуману одлуку да се пре свега помогне људима који су остали без крова над главом. Директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима најавио је да ће после завршетка тендера почети радови на обнови у водопривреди, пре свега на критичним локацијама. Према његовим речима, било би сјајно да је посао на обнови могао да почне раније, али није, а нови систем сарадње са представницим општина ће, како је казао. омогућити да се сада, после поплава у источној Србији, крене одмах у процес обнове. Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Видосава Џагић је подсетила да је у поплавама приватни сектор показао изузетну солидарност, како са грађанима, тако и са фирмама које су биле угрожене. Није ту реч само о уплати донација, већ су поједине фирме поплављеним добављачима опраштале дугове и давале им репроматеријал са одложеним плаћањем на годину дана да поново почну производњу, навела је она.
Прочитајте још:Велимир Илић: Канцеларија за обнову „кочи“ санацију поплављених подручјаПриродна решења најбоља одбрана од екстремних поплава с којима се суочава СрбијаЗа поплављене у општини Кладово за пет дана уплаћено 2600 динара!
Како је истакла, важно је да се убудуће направи стратешки оквир процене ризика и програм за обуку људи за поступање у ванредним ситуацијама. Предствница УНДП Ирина Вујачкова Соврано указала је на велику солидарност приватног сектора у Србији, који је одмах понудио помоћ. Посебно је нагласила да су УН одмах реаговале на захтев за помоћ из Србије, доносећи не само робу, већ доводећи и потребне стручњаке са искуством. Потпредседник ПКС Здравко Јелушић је истакао да је за време поплава настало партнерство приватног и јавног сектора, што је оценио као партнерство за будућност и похвалио друштвену одговорност, коју су показала приватна предузећа. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА