Најновије

ПРОГНОЗА СТРАТФОРА: Свет се плаши "руског медведа"

До краја године остало је још нешто мање од два и по месеца, а приватна обавештајна компанија Стратфор изнела је своја не баш светла предвиђања о развоју ситуације на геополотичкој сцени у том периоду.
Ударио орао на медведа (Фото: politonline.ru)

Ударио орао на медведа (Фото: politonline.ru)

Пољуљани кредибилитет

Према Стратфоровој анализи, многе земље се боре да сачувају кредибилитет, а тако ће остати и у месецима који долазе. Русија, незадовољна због "завиривања Америке у њено двориште", појачала је присуство у Сирији, доводећи тиме у питање кредибилитет САД као државе која предводи иницијативу против Исламске државе. Истовремено, Москва покушава да одржи мир на истоку Украјине, како би повратила кредибилитет међу великим европским силама, које би радије преговарале са Русијом, него се сукобиле с њом. Кредибилитет кинеске Комунистичке партије је такође у игри, услед економског успоравања и чињенице да су интервенције Пекинга много више ограничене него раније. Када је реч о појединцима, велику битку за одржавање сопственог кредибилитета код куће наставиће да води Ангела Меркел. Растрзана између мигрантске кризе и грчког дуга, немачка канцеларка имаће и многе друге проблеме на дневном реду. У последњем кварталу 2015. планирани су и избори у Турској и Венецуели, земљама у којима је кредибилитет владе већ озбиљно нарушен. Ипак, то не значи да ће турска Партија правде и развоја и Уједињена социјалистичка партија Венецуеле лако препустити власт.

Фрагментација Европе

Главна тема у Европи, према предвиђању Стратфора, и током наредна два и по месеца остаће фрагментација. Притом се мисли пре свега на политичку фрагментацију, мада ни она територијална није искључена као могућност. Три главне теме са којима ће се суочавати Европска унија биће избегличка криза и политичка дешавања у Шпанији и Грчкој.

Привремено ће се смањити прилив избеглица

Велики број избеглица које са Блиског истока покушавају да стигну до земаља ЕУ и даље ће представљати проблем, али се очекује да хладније време и мере које уводе државе чланице привремено доведе до смањења прилива миграната. ЕУ ће се, такође, трудити да обезбеди веће количине новца за земље Блиског истока и Северне Африке, мада ће то бити само донекле успешно, будући да државе попут Либије немају централну владу са којом би се преговарало. Под притиском конзервативних снага код куће, Немачка ће се трудити да постане мање привлачна дестинација за тражиоце азила. Њихов број ће се смањивати и кроз репатријацију, односно једнократну новчану помоћ за оне који сами одлуче да се врате - пре свега избеглице из држава Западног Балкана.

Грчка ће искушати стрпљење кредитора

У четвртом кварталу 2015, грчка влада ће спровести таман толико мера, да добије још мало новца из програма помоћи. Кредитори ће због тога унети извесна одлагања у првобитно планирани распоред наплате дуга по ратама. Такође ће дати грчким политичарима још времена да осмисле владин програм и план реформи. Ипак, стрпљење Немачке неће бити бесконачно, посебно због њеног обећања код куће да ће непрестано вршити притисак на Атину. Зато се пред сам крај године очекује да Берлин поново јаче притисне Грчку по питању дуга. То значи да би страх од изласка те државе из ЕУ поново могао да ескалира. Стратфор оцењује да позиција Ангеле Меркел као канцеларке неће бити угрожена грчком кризом, али да ће она ипак морати да пронађе компромисно решење.

Шпанија ће добити коалициону владу

Шпанци ће крајем године осетити пуне политичке последице економске кризе, док ће Мадрид и даље морати да се носи са поривом Каталоније за стицањем независности. У Каталонији ће снаге које подржавају независност покушати да формирају владу, која ће највероватније правити врло опрезне потезе. Очекује се да каталонски парламент одобри свечано проглашење почетка процеса отцепљења и обелодани планове за нацрт устава. Међутим, политичке разлике у сепаратистички настројеном табору спречиће Каталонију да повуче драстичне потезе. Такође, влада у Мадриду ће затражити од Уставног суда да блокира све мере које по њеном мишљењу нису у складу са шпанским уставом. На националном нивоу, Шпанија ће се припремати за опште изборе, заказане за 20. децембар. Након вишегодишње кризе, две највеће политичке партије (Народна странка и Шпанска социјалистичка радничка партија) толико су дискредитоване, да вероватно неће бити довољно јаке за самостално формирање владе. То значи да би у коалициону владу могле да уђу странке као што су Подемос и Сијудаданос. Како Шпанија нема много искуства са коалиционим владама, очекује се да 2016. буде година политичке несигурности, у којој ће процес доношења одлука постати много комплекснији.

Италија и Шпанија ће избећи санкције ЕУ

Италијански премијер Матео Ренци наставиће се планираним економским и институционалним реформама, покушавајући да спречи побуну у својој партији и надмудри Европску комисију. Италијански Сенат ће одобрити план за промену композиције и расподеле моћи у Сенату, са циљем формирања стабилније владе. Ипак, те реформе ће бити спроведене тек идуће године. Влада у Риму ће, такође, објавити смањење пореза за домаћинства приликом представљања буџета за 2016. Социјалистичка влада у Француској ће наставити да прави стидљиве кораке према реформама на пољу рада. Париз ће почетком идуће године започети преговоре са синдикатима и бизнисменима, ради поједностављења регулација у области рада. Париз ће, исто као Рим, увести смањење пореза за домаћинства. Очекује се да ЕУ критикује и Италију и Шпанију, али увођење санкција засад делује мало вероватно.

Румунију и Пољску чекају политичке промене

Пољску 25. октобра очекују парламентарни избори. Ако националистичка опозиција преузме власт, сигурно ће покушати да преокрене потезе које је повукла претходна влада. Могла би, на пример, да уведе веће порезе за банкарски сектор и снизи старосну границу за одлазак у пензију. Унутарполитичке промене у Пољској неће много утицати на њену спољну политику, која ће се и даље базирати на чланству у НАТО и ЕУ, као и на строгом ставу према Русији. Румунски премијер Виктор Понта биће под великим притиском опозиције да поднесе оставку, а подршку неће тако лако наћи ни у редовима сопствене странке. Као и у случају Пољске, ни румунска спољна политика неће бити битно измењена, па ће та земља и даље одржавати блиске везе са САД и НАТО. НАТО ће деловати као привлачна опција чак и за Шведску и Финску, у светлу растуће претње од руске агресије. Међутим, Стокхолм неће правити кораке ка чланству без Хелсинкија.

Односи Русије и САД ће се додатно закомпликовати

Москва ће наставити са својим маневрима, у покушају да увуче Вашингтон у стратешки дијалог и ублажи став САД о санкцијама због Украјине. Вашингтон ће покушавати да одржи економски притисак над Русијом, истовремено поручујући савезницима да им "чува леђа". Главни циљ Москве у четвртом кварталу биће да у Европи створи толико подела, да може да спречи јединствени европски глас за продужавање санкција у јануару. Русија ће највећи притисак у том смислу вршити над Немачком, Француском и Италијом. Одржавање мира на истоку Украјине саставни је део стратегије Русије у Европи. Наставиће се повлачење тешког наоружања из области у којима су проруски сепаратисти, а радиће се и на одлагању избора у истим областима. Москва ће од Кијева захтевати сагласност за измене у уставу, али Кијев неће моћи да постигне компромис о аутономији источне Украјине без ризиковања колапса владе, посебно пред локалне изборе 25. октобра. Компромису ће се оштро противити крајња десница и ултранационалистичке групе. [caption id="attachment_479561" align="aligncenter" width="650"]Илустрација (Фото: 50plus.ru) Односи Русије и САД ће се додатно закомпликовати (Фото: 50plus.ru)[/caption] САД ће Кијеву обезбедити довољно помоћи на пољу финансија и безбедности, да се Украјина не повинује руским захтевима. Америка ће, такође, наставити да охрабрује европске земље да се определе за продужавање санкција Русији. Упркос тренутном смиривању украјинског конфликта, односи Русије и НАТО остаће напети и током наредних месеци. НАТО неће одустати од војних вежби на периферији руске територије, док ће Москва покушавати да их ограничи сопственим војним вежбама и притискањем Белорусије да коначно оствари план о изградњи војне базе за руске авионе. Због улоге Русије у Сирији, односи са Турском наставиће да буду натегнути. С друге стране, Москва ће покушати да поправи однос са Јапаном, уз могућу посету Владимира Путина тој држави до краја године. На пољу опоравка руске економије неће бити већег помака. Јачање долара ићи ће у прилог великим извозницима попут Гаспрома и Росњефта, али од тога никакву корист неће имати грађани и мање компаније које се ослањају искључиво на рубљу.

Русија неће одустати од активности у Сирији, уз могућност да их прошири и на Ирак

Почетком године, Стратфор је прогнозирао да ће Русија у сиријском конфликту заузети улогу крупног играча који решава проблеме, како би нарушила кредибилитет САД и ојачала сопствени. Слична прогноза изнета је и за последњу четвртину 2015, када ће Русија, под изговором "борбе против тероризма", заједно са Ираном наставити да подржава Асадов режим и "чисти" делове територије у којима су побуњеници. [caption id="attachment_514576" align="aligncenter" width="650"]Руски авион у Сирији (Фото: stat.mil.ru) Руски авион у Сирији (Фото: stat.mil.ru)[/caption] Русија ће, такође, покушати да задржи Тартус и Латакију, као једине руске војне базе на Медитерану. САД ће истовремено наставити да спонзорише обуку побуњеника, уз друге спонзоре попут Турске, Саудијске Арабије, Катара и Јордана. Међутим, Америка неће покушати да парира руским активностима у Сирији. Она ће радије остати посвећена активностима у другим деловима света, укључујући и области близу граница Русије. Исламска држава ће остати велика претња не само у Сирији, већ и у Ираку, па се очекује да Москва почне са озбиљнијим разматрањем активности и на територији те земље. Слаба ирачка војска и влада у Багдаду погођена финансијским проблемима, додатно ће успорити борбу против исламиста. Што неспособније Багдад буде деловао, то ће регионална курдска влада постајати поузданији савезник САД. Делови извештаја Стратфора односе се и на будућа политичка дешавања у Азији, Јужној Америци и подсахарској Африци. У Турској ће се, према предвиђањима, владајућа Партија правде и развоја мучити да сачува већину у парламенту. Гласине о дугорочном примирју Израела и Хамаса наставиће да круже, али тешко да ће бити конкретних помака на том пољу. Очекују се спорадични чинови насиља у Појасу Газе. Кина ће до краја године бити сконцентрисана највише на унутрашњу политику и покушаје да осмисли добар економски план за наредних пет година.
Прочитајте још:ПУТИНЕ, СРБИНЕ: Руски председник има српске крви?Мислили су да је ово тело дечака несталог годину дана раније, у мртвачници је уследио шок (ВИДЕО)
Извор: Бизнис инсајдер, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА