Најновије

БУС-ПЛУС У (КОНТРА)НАПАДУ: Наоружавају контролоре електрошоковима?!

Самостални синдикат ГСП-a затражио је униформе, електрошок-апарате и статус службеног лица за контролоре у аутобусима градског превоза.
Електрошокови у БусПлусу?! (Илустрација: Правда)

Електрошокови у БусПлусу?! (Илустрација: Правда)

Захтев контролора у загребачком градском превозу, који из страха због учесталих физичких напада траже да их у обављању радног задатка прати обезбеђење, па чак и да сами носе оружје у возилима, данима је главна тема у хрватској престоници, а вест је стигла и до њихових београдских колега који нису остали равнодушни! Председник Саобраћајног синдиката ГСП "Београд" Александар Јокић, каже да је брига о безбедности њихових радника на најнижим гранама. - Обећавали су нам видео-надзор, одвојене кабине, телефоне којима бисмо звали полицију, али ништа од тога, мало је урађено конкретних ствари - истиче Јокић. - Залажемо се да се возачима, па и контролорима додели статус службеног лица. Ношење ватреног оружја није безбедно, више смо за опцију електрошок-пиштоља. Верујем да би позитиван психолошки ефекат на бахате путнике имала и униформа. Контролорима ће од велике помоћи бити и најављено повећање броја комуналних полицајаца који ће се ангажовати у јавном превозу. У приватној фирми "Апекс", која се бави контролом и наплатом јавног превоза у Београду, имају "мекши" став. Тачно је да наши контролори имају проблеме као колеге у региону, али сматрамо да је предлог да добију дозволу за ношење оружје сувише репресиван - истичу у "Апексу".

48 напада у 2015.

На "Бус плус" контролоре од почетка године забележено је 48 напада код којих је била неопходна интервенција полиције и Хитне помоћи. Тренутно контролори на терену имају једино помоћ Комуналне полиције, која им помаже управо у случајевима у којима путници без карте не желе да сарађују са контролорима.

Статус службеног лица

Најефикаснији начин спречавања напада на контролоре је добијање статуса службеног лица, што смо покушали да иницирамо код заштитника грађана Саше Јанковића у више наврата - тврде у "Апексу". - Напади би били строже санкционисани, и то би значајно смањило инциденте. Нажалост, овај предлог је засад остао на нивоу иницијативе.
Прочитајте још:
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА