Најновије

ХРВАТСКЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ У ПРИПРАВНОСТИ: Терористи су нам пред вратима, Балкан је угрожен!

ЗАГРЕБ - Хрватска обавештајна заједница будно прати развој ситуације у региону и на највишем је степену приправности када је реч о опасности која прети од такозване Исламске државе.
(Фото: braniteljski-portal.hr)

(Фото: braniteljski-portal.hr)

Сарадња с обавештајним службама суседних земаља изузетно је добра, али и Исламскаа заједница у Хрватској сарађује, кажу у хрватским обавештајним круговима. Према проценама безбедносних стручњака, у последњих петнаестак година на подручју Балкана створена је квалитетна мрежа ћелија радикалних исламистичких група спремних да крену у у борбу против западне цивилизације, пише Јутарњи лист. 3.500 вехабија које се сматрају главним пропагаторима радикалног ислама и тероризма. Процене, међутим, говоре да је број далеко већи. Земље региона се све чешће спомињу у видео порукама џихадиста који прете да ће их напасти, спалити, позивају домаће муслимане да крену у свети рат. Балкан је угрожен, тврде сигурносни стручњаци упознати с деловањем радикалних исламиста на подручју целог региона. “Најугроженији су Босна и Херцеговина, Косово и Албанија. Циљ ИД и других радикалних група је разорити концепт заједничког суживота муслимана и хришћана. Ове три државе су као створене за те планове”, тврде саговорници Јутарњег листа. Све то догађа се на вратима Хрватске која је у очима исламских радикала најистуренија земља хришћанског запада. Обавештајна заједница будно прати развој ситуације у региону и у највећем је степену приправности. Сарадња с обавештајним службама суседних земаља је изузетно добра. Према доступним подацима, у Хрватској је у овом тренутку између 50 и 70 особа које се квалификују као екстремни исламисти, а пунктови њиховог деловања су Пула, Ријека и Загреб и сви они су под надзором служби те засад није примећено њихово деловање које би ишло према неким терористичким операцијама. Најрадикалнији покушај врбовања забележен је прошле године када је део њих ухваћен приликом дељења свете књиге Куран пролазницима на улици. Саговорници указују на чињеницу да припадници муслиманске заједнице у Хрватској спадају у образованији и имућнији слој друштва и као такве једноставно их је тешко или немогуће придобити за радикалне ставове. Пуно плодније тло су конвертити који прелазе с хришћанства на ислам. Најбољи пример су Дора Билић и Ирена Хорак које су након радикализације завршиле у редовима Ал Каиде. Досадашњи покушаји одлазака хрватских грађана из Хрватске на ратиште у Сирију успешно је спречен. Како сазнајемо, такав један случај догодио се ове године док је прошле године спречен одлазак једног шеснаестогодишњака. Припадници ИД и те како су активни путем друштвених мрежа и све чешће покушавају да регрутују Хрвате. Углавном су мете млади, неприлагођени људи из разорених породица. Поједини саговорници указују и на проблем миграцијског таласа који већ месецима пролази кроз Хрватску. Сад је већ доказано да је један од терориста из Париза управо тај канал користио као руту за долазак у Западну Европу, а према незваничним информацијама још двојица терориста су на исти начин дошла до Француске. Оно што је проблем је недовољна свест грађана да би и Хрватска могла бити мета напада исламских терориста, упозоравају стручњаци за безбедност.
Прочитајте још:MИЛАНОВИЋ: Споразум би требало да успори прилив избеглица„Пре ће избити Tрећи светски рат него што ће Хрватска добити владу“
Извор: Јутарњи лист, Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА