Најновије

СРБИ И ЈЕРМЕНИ: 14 Чињеница које нисте знали (ВИДЕО)

ЈЕРЕВАН- Ретке су ствари које су нам познате о братском православном народу са истока, осим да су као и Срби, Јермени били жртве геноцида у минулим вековима, постоје ствари које би требали да знате о Јерменском народу и нашој заједничкој историји.
Јерменија (Фото: Јутјуб)

Јерменија (Фото: Јутјуб)

Милош Црњански бележи да је Свети Сава на путу кроз Јерменију био одушевљен умећем  локалних градитеља, и позвао их у Србију да учествују у изградњи цркава. Још једна светиња сведочи о везама Јерменије и Србије, је и манастир који је био у народу познат као Јерменчић, налази се у близини Сокобање, а основан је после Косовске битке. Према предању, саградили су га јерменски војници који су били вазали укључени у састав турске војске. Након што су сазнали са киме се боре и видели заставе са крстовима, они су стали на страну Срба, а након пораза српске војске повукли су се у планинане у близини Сокобање и подигли манастир. Отприлике колико су Јермени  добро прихваћен у Србији и како су приајтељски били наклоњени, говори и податак да нису правили своја гробља већ се сахрањивали на српским.

Манастир Јерменчић

Јерменска колонија у Београду је формирана почетком 17. века, о чему сведочи много надгробних споменика са натписима на јерменском који се и данас могу видети на Калемегдану. Нове колоније која су формиране почетком 20. века након погрома почињен над овим народом од стране Турака и када,  масовним убиствима и спаљивању села, ухапшена је и побијена Јерменска интелигенција у Истанбулу и другим већим градовима турске. Бежећи, многи од њих су се населили у Београд, Крушевац, Младеновцу, Зајечару, Неготин, Књажевац, Алексинац ... Тешко је утврдити колико их је тада било у Србији, али према истраживању Бабкона Симониана, јерменског публицисте и стручњака српског језика, Сада их у целој Србији има око 200, од ​​чега три четвртине живе у Београду. У Земуну у парку испред манастира Светог Архангела Гаврила, 1990те  је  у знак захвалности и сећања на погинуле српске пилоте који су страдали у децембру 1988. у авионској несрећи носећи помоћ за жртве разорног земљотреса који је погодио Јерменију те године. Јермени, према писаним подацима, један од најстаријих народа на свету и Јерменија се први пут помиње у другом миленијуму пре нове ере. Јерменија је била прва хришћанска земља на свету!
Прочитајте још:ИНЦИДЕНТ У ТИХОМ ОКЕАНУ: Руси „поздравили“ америчку базу атомским бомбамаВЕЛИКИ СРБИН ИЗ ХЕРЦЕГОВИНЕ: Михаило Милорадовић добио споменик у Санкт Петербургу
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА