Најновије

Руска „невидљива“ подморница стигла до сиријске обале

Руска подморница „Ростов на Дону“, опремљена крстарећим ракетама, ушла је у источни део Средоземног мора у близини сиријске обале, јавила је руска новинска агенција Интерфакс. Руско Министарство одбране те наводе још увек није потврдило.
Руска подморница „Ростов на Дону“ (Фото: vpk-news.ru)

Руска подморница „Ростов на Дону“ (Фото: vpk-news.ru)

Извор на који се позива „Интерфакс“ рекао је да се модерна руска подморница класе „кило“ појавила у близини сиријске обале. Реч је о подморници која је опремљена модерним руским крстарећим ракетама „калибар“. Половином новембра појавили су се наводи и да је иста та подморница погодила циљеве у упоришту Исламске државе у Раки. Руско Министарство одбране још увек се није огласило по том питању, а портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да није информисан о присуству подморнице у том делу Средоземног мора. Средином октобра Русија је гађала мете ИД у Сирији модерним крстарећим ракетама „калибар“, које је испаљивала са својих ратних бродова размештених у Каспијском мору, а сличан напад уследио је и крајем новембра. Подморница „Ростов на Дону“, позната као „унапређени кило“ према шифрованом имену НАТО, је први модел треће генерације подморница класе „варшавјанка“ (пројекат 636). Ова „невидљива“ подморница на дизел и електрични погон сматра се најтишом у свету, поседује продужени борбени домет, а релативно мала величина јој помаже да се креће у плитким водама.Наоружана је торпедима од 533 милиметра и крстарећим ракетама вода—земља „калибар ПЛ“ које су прилагођене потребама подморнице. Тешка је 4.000 тона, достиже брзину од 20 наутичких миља на сат и може да зарони до 300 метара дубине. Има посаду од 52 члана и може да проведе 45 дана на мору. НАТО је такав тип подморнице назвао „црном рупом“ због њене способности да остане непримећена.
Прочитајте још:Невероватно шта Каспаров прича о Путину!ПУТИНОВ ШАХ-МАТ ЗА ЕРДОГАНА: Расправа СБ УН о војним акцијама ТурскеКРВАВЕ БОРБЕ ОКО ПОРУШЕНОГ ГРАДА: Ситуација на фронту код Алепа (ВИДЕО/МАПЕ)
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА