Најновије

"Раскринкали" Путинов паклени план за отцепљење Крима

ЛOНДOН/MOСKВA - Mосква већ више од 12 месеци планира анексиjу делова Украjине, о чему сведочи план коjи jе "процурео" из канцелариjе руског председника Владирима Путина, преноси британски лист "Индипендент" позиваjући се на наводе обjављене у руском листу "Новаjа Газета".
Путин у цркви (Фото: kremlin.ru)

Путин у цркви (Фото: kremlin.ru)

Путинова канцелариjа jе, према тим наводима, обрадила детаљну "мапу пута" о томе како би "проруска струjа" могла да омогући Mоскви да се докопа Kрима и неких источних провинциjа, само пар недеља пре свргавања украjинског председника Виктора Jануковича и избиjања кризе у Украjини, преноси лондонски дневник. Према документу у коjи jе "Новаjа Газета", како наводи, имала увид, Русиjа jе идентификовала Jануковича као "политички пропалог" и изнела план по коjем ће "пуч" покренути догађаjе коjи ће, на краjу, довести до ширења Русиjе. Сензационални наводи обjављени у руском листу, jедном од последњих независних у Русиjи, коjи jе недавно номинован за Нобелову награду за мир 2015. за истраживачки рад, нису могли да буду проверени из независних извора, напомиње "Индипендент". Документ за коjи се тврди да jе процурео jе, како пише руски лист, достављен Путиновоj канцелариjи на разматрање између 4. и 12. фебруара 2014. године, истог месеца када jе Jануковича сменио украjински парламент.
Прочитајте још:НЕМА СМИРИВАЊА: Украјинска армија удара по Горловки
Mеђу истакнутим детаљима плана наводи се "пежоративна оцена о Jануковичу, кога jе Русиjа касниjе представила као жртву пуча и jединог легитимног лидера Украjине". У jедном делу документа истиче се потреба за дестабилизовањем догађаjа у западноj Украjини и указуjе да jе, да би се покренуо процес проруске струjе на Kриму и териториjама источне Украjине, потребно створити догађаjе коjи ће том процесу дати политичку легитимност и морално оправдање, преноси "Индипендент". У недавним коментарима о украjинскоj кризи у интервjуу рускоj државноj телевизиjи, Путин jе поново порекао да његова влада пружа подршку проруским активистима на истоку Украjине, подсећа британски лист. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА