Најновије

(НЕ)ОЧЕКИВАНО: Лондон и Брисел сломили Сиризу - Ципрасови одустали од отписа дуга!

ЛOНДOН - Грчка неће тражити jеднократни отпис дуга у висини од 315 милиjарди евра, већ ће затражити замену дуга за нове обвезнице, у склопу настоjања да смањи терет дуговања, изjавио jе грчки министар финансиjа Jанис Варуфакис у интервjуу британском листу Фаjненшел таjмс.
EU

EU

Варуфакис jе предложио да постоjећи дуг буде замењен двема врстама нових обвезница, при чему би прве, односно дужничке хартиjе везане за номинални привредни раст, замениле европске спасилачке заjмове. Друге, са неограниченим роком траjања, замениле би грчке обвезнице коjе су у поседу Eвропске централне банке (EЦБ), наводи се на саjту британског листа. Oваj предлог о замени дуга би, према Варуфакисовим речима, био начин паметног реструктурисања дуга, чиме би се избегло коришћење термина "резање дуга", коjи jе нарочито неприхватљив за Немачку и друге државе кредиторе jер у ушима пореских обвезника звучи као директан губитак, оцењуjе "Фаjненшел таjмс". У замену за усваjање овог предлога, Варуфакис jе обећао да ће се Грчка обавезати на траjни буџетски суфицит и да ће се обрачунати са богатим утаjивачима пореза.
Прочитајте још:Јавни дуг Србије се увећава 92 евра сваке секунде
"Oно шта ћу рећи нашим партнерима jе да радимо на комбинациjи примарног буџетског суфицита и реформске агенде. Помозите да реформишемо нашу земљу и даjте нам за то мало фискалног простора, у супротном наставићемо да се гушимо и постаћемо деформисана, а не реформисана Грчка", изjавио jе Варуфакис за британски лист. Варуфакис jе jуче посетио Британиjу, коjа ниjе чланица еврозоне, али jесте Mеђународног монетарног фонда, у настоjању да задобиjе подршку за обнављање преговора о грчком дугу. Варуфакис се састао са британским колегом Џорџом Oзборном, коjи jе по окончању састанка изjавио да неслагање између Грчке и еврозоне око грчког jавног дуга прети да постане наjвећи ризик по глобалну економиjу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА