Најновије

Посланици расправљали о пресуди о тужбама Хрватске и Србије за геноцид

БЕОГРАД - Представници посланичких клубова власти и опозиције сагласни су данас да је пресуда Међународног суда правде којом су одбијене и тужба Хрватске и противтужба Србије за геноцид, показала да је затворена једна страница у прошлости, те да су отворена врата за решавање проблема проистеклих из рата на простору бивше Југославије.
Скупштина Србије (фото ЈуТјуб принтскрин)

Скупштина Србије (фото ЈуТјуб принтскрин)

Заменик шефа посланичке групе СДС-а Јанко Веселиновић оценио је да су одлуком Међународног суда правде незадовољне и српска и хрватска страна, и да је пресуда на неки начин потврдила заговарање бившег председника Србије Бориса Тадића да треба да буде постигнут договор између две стране. "Тадић је био у праву јер су овом пресудом и једна и друга страна незадовољне, пошто то видимо из изјава политичких лидера обе стране, а ми смо у међувремену изгубили више година, нисмо решавали бројна отворена питања чекајући пресуду и чекајући да један од ова два народа буде проглашен геноцидним", изјавио је Веселиновић новинарима у Скупштини. Он каже да би, уместо што политичари коментаришу пресуду, много боље било да изгубљено време искористе да се решавају отворена питања, као што су питања повратка избеглица, питања одузете имовине, неисплаћених пензија. "Али потребно је и да они који су одговорни за ратне злочине и који треба кривично да одговарају, то и учине и да правосуђа обе државе раде много ефикасније, нарочито Хрватска мора показати добру вољу да сви ратни злочинци који су учествовали у злочинима одговарају", навео је он. Шеф посланичке групе Демократске странке Борко Стефановић оценио је да је ова одлука очекивана, добра за регион и за односе Србије и Хрватске које напокон могу да се окрену ка решавању конкретних проблема који су остали након рата. "Дакле, свака земља је кроз ову иницијативу показала да суштински, међународно-правни свет не жели више да се бави 90-им годинама", рекао је он. Стефановић је навео и да му је драго да је одбачена хрватска тужба јер се у старту знало да је она политички мотивисана, али да се знало и да нема никаквих шанси за успех одговор Србије који је "наша влада поднела је био у правцу да адекватним правним механизмом обезбединомо Србији бољи положај у судском процесу и то смо и урадили". "Ово је наук свима да се окренемо будућности и надам се да ће ова пресуда допринети да ратна реторика 90-их и сулуди национализам оду у историју", био је категоричан Стефановић. Заменик шефа посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић изјавио је данас да је пресуда Међународног суда правде очекивана и да је веома важно што је суд утврдио да Србија није починила геноцид јер ће то допринети да се окренемо ка будућности. "На другој страни, и поред тога што није прихваћена противтужба Србије, суд је јасно утврдио да су хрватске власти биле свесне да ће акција Олуја довести до протеривања цивила. И то је оно што је на неки начин испунило наша очекивања”, рекао је Милићевић новинарима у Скупштини. Он је додао и да је пресуда обавезујућа, те ће је Србија свакако поштовати.
Прочитајте још:Јавни дуг Србије се увећава 92 евра сваке секунде
"Ми заиста верујемо да је ово коначно крај једног историјског процеса који је трајао 15 до 20 година и прилика да се обе државе окрену ка будућности", рекао је Милићевић. Србија ће, како је навео, остати посвећена миру, стабилности и сигурности на Балкану и остаће посвецена процесуирању ратних злочина на простору бивше Југославије “ма ко да је те злочине починио”. Шеф посланичке групе СДПС-а Милорад Мијатовићје рекао да је овом пресудом коначно стављена тачка на дешавања из 90-их, што ће допринети да се Србија окрене ка будућности. "Много тога треба да се уради сада, и сматрамо о да ће ова пресуда омогућити да коначно односи између Србије и Хрватске дођу до једне нормалне ситуације и да се многе нерешене ствари које постоје у једној смиренијој атмосфери разресе", истакао је он. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА