Најновије

Њемцов хтео да бежи у Литванију 2012. године због страха од Кремља

ВИЛЊУС - Убиjени руски лидер опозициjе Борис Њемцов jе 2012. размишљао да затражи азил од Литваниjе, говорећи како страхуjе од прогањања Kремља, изjавио jе бивши премиjер те земље Aндриjус Kубилиjус.
Борис Немцов (Фото: atn.ua)

Борис Немцов (Фото: atn.ua)

Лидер литванских конзервативаца Kубилиjус jе, како сам тврди, у приватном разговору на маргинама конгреса његове странке 2012. године, обећао Њемцову уточиште у Литваниjи, али jе Њемцов на краjу ипак одлучио да остане у Русиjи, преноси AфП. "Њемцов jе рекао како се плаши да би могао да буде ухапшен и стављен у затвор након опозиционог протеста против трећег председничког мандата Владимира Путина 2012.", изjавио jе Kубилиjус агенциjи. "Питао jе да ли би му Литваниjа пружила политички азил. Jа сам му одговорио да не сумња у то и понудио му да остане овде, али jе он то на краjу одбио", истиче Kубилиjус, коjи jе нешто касниjе 2012. изгубио на литванским општим изборима. Њемцов (55) jе убиjен jуче у Mоскви, у близини Kремља, из ватреног оружjа. Његово убиство има одлике наручене ликвидациjе. Литваниjа спада међу чланице НATO и EУ коjе имаjу наjтврђи став према Русиjи и више пута jе позивала на jош оштриjе санкциjе према Mоскви због њене улоге у украjинским сукобима.
Прочитајте још:СОКУРОВ: Србија никада није подржала Русију
Председница Литваниjа Дариjа Грибаускаjте jе данас изjавила како убиство Њемцова указуjе да Русиjа "клизи у мрак терора против сопствених грађана". У знак солидарности са планираним опозиционим маршом у Mоскви, литвански активисти ће у недељу организовати марш у Вилњусу у спомен на Њемцова. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА