Најновије

ЕУ тражи јачу контролу граница

БРИСЕЛ - Европске земље ће од јуна спроводити знатно строжу контролу пасоша путника на границама ЕУ и уласку у зону Шенгена, договорили су данас министри унутрашњих послова земаља ЕУ у Бриселу.
Брисел (Фото: europeancaravanforlegality.eu)

Брисел (Фото: europeancaravanforlegality.eu)

Пограничне власти ће у случају да нешто указује на постојање опасности спровести "систематску проверу лица", рекао је комесар за унутрашње послове ЕУ Димитрис Аврамопулос, преноси АФП. Ове мере, пре свега се односе на европске држављане који одлазе у иностранство како би се придружили екстремистима Исламске државе у Сирији и Ираку, навео је летонски министар унутрашњих послова Рихардс Козловскис. "Број страних бораца, нажалост, и даље драматично расте. Морамо да учинимо нешто како бисмо ограничили кретање таквих особа. Они су, нажалост, углавном грађани ЕУ", навео је он. Летонски званичник је истакао да је неопходно предузети конкретне акције. Када је реч о борби против тероризма, министри ЕУ су одлучили да се у јулу формира специјална јединица унутар Еуропола која ће сарађивати са Интернет провајдерима у циљу уклањања протерористичких или екстремистичких садржаја са вебсајтова и друштвених мрежа. Након напада на редакцију "Шарли Ебдо" у Паризу у јануару, ЕУ је борбу против тероризма прогласила својим приоритетом. "Борба против тероризма данас је борба против времена. И сваки минут који изгубимо је додатна прилика коју дајемо терористима да нападну", упозорио је француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев.
Прочитајте још:Јовановић о Ђинђићу: Он је наш трајни путоказ, а Коштуници и осталима треба да се суди!Ово је нови командант српске Жандармерије (ФОТО)
Према неким подацима, око 4.000 Европљана бори се у редовима радикалних исламистичких формација у Сирији и Ираку. На састанку је такође било речи о бољој размени информација у области борбе против тероризма и сузбијању илегалног кријумчарења људи. У 2014. години, око 564 милиона путника ушло је, или изашло из Шенгенске зоне унутар које се људи слободно крећу од земље до земље без имиграционе или царинске контроле, наводи АП. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА