Најновије

ПУТИНОВ ФАСТ ФУД: Европска комисија у проблему због извоза хране у Русију

МОСКВА – Европска комисија (ЕК) ће се потрудити да не дозволи да поједине земље Европске уније (ЕУ) закључе билатералне споразуме са Русијом о извозу прехрамбених прозвода.
Владимир Путин - први човек Русије (Фото: ЈуТјуб)

Владимир Путин - први човек Русије (Фото: ЈуТјуб)

Како јавља Балтички информативни сервис БНС, а преноси Интерфакс, то је наведено у одговору Европске комисије на захтев литванског члана Европског парламента Брониса Ропе. „Испоставило се да су последњих месеци одржавани билатерални сусрети држава чланица ЕУ и Русије о санитарним и фитосанитарним питањима, са којима нису упознати Европска комисија или друге државе чланице”, наводи се у саопштењу ЕК. Комисија ће наставити да прати да се сертификација извоза у Русију спроводи строго у складу са санитарним условима извоза договореним на нивоу ЕУ. У јануару су балтичке земље и Пољска изразиле незадовољство могућим споразумима других земаља чланица ЕУ и Русије. Конкретно, негативну реакцију тих земаља изазвало је писмо шефа генералног директората ЕК за здравље и безбедност хране Ладислава Микоа руководиоцу руске ветеринарске и фитосанитарне службе Росељхознадзор Сергеју Данкверту у коме је, према речима представника Литваније, Русији предложено да се договара са земљама појединачно.
Прочитајте још:
У међувремену, како је раније саопштено, руска страна је више пута обавештавала о захтевима појединих земаља ЕУ за ублажавање прехрамбеног ембарга на неке њихове производе и консултације вођене с тим у вези. Конкретно, такви захтеви су стигли од Грчке и Мађарске. Како је јуче рекао руски министар пољопривреде Николај Фјодоров, министарство разматра могуће варијанте да дозволи увоз одређених врста воћа и поврћа из неких европских земаља, првенствено из Грчке, Мађарске и са Кипра. Према његовим речима, за то постоје две-три могуће варијанте. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА