Најновије

Американци успоравају повлачење својих снага из Авганистана

САД ће израдити план у сврху смањивања броја америчких војника на авганистанском тлу за 5.500 до краја децембра месеца. Ова је изјава дошла након што су амерички команданти почели захтевати додатне снаге.
Фото: teaparty.org

Фото: teaparty.org

Бела кућа ће у следећих неколико дана одржати састанке како би донели коначну одлуку - то ће се вероватно догодити када се састану авганистански председник Ashraf Ghan и амерички председник Барак Обама у Вашингтону следеће недеље, преноси spacewar.com. "Није још ништа закључено, али ће се нешто сигурно морати мењати", изјавио је амерички званичник за АФП. Данас је у Авганистану, око 10 000 америчких војника. Тај би се број требао смањити на 5.500 до краја године, а 2016. би се требао и задњи војник вратити у САД, пре него што Барак Обама напусти канцеларију. Није још јасно колико ће тачно војника остати у Авганистану током децембра, а према новом плану задржаће се око 8.000 војника. Амерички службеници објавили су да нема никаквог знака да ће Обама прекршити своје обећање о повлачењу војника у САД до краја мандата. Највећи разлог неповлачења америчких снага је ИСИЛ. Војни командант који је повезан са ИСИЛ-ом убијен је у нападу прошли месец, а његов наследник Hafiz Waheed убијен је од стране авганистанских снага у недељу, изјавили су  званичници у Кабулу. Од 10 000 војника која су тренутно у Авганистану, њих 2000 је специјализовано за борбу против тероризма. Њихове су мете Ал Каида и талибански побуњеници. Амерички команданти захтевају још више војника како би наставили борбу против тероризма уз обучавање локалних снага. Два сенатора Републиканаца захтевали су промену плана - Lindsey Graham и John McCain ; задовољни су што ће Бела кућа ревидирати свој план. "Задовољни смо медијским натписима који преносе да ће Обамина администрација успорити повлачење војника из Авганистана. Потенцијално, могао би се повећати број војника који ће наставити борбу против тероризма и обучавање авганистанске војске", изјавили су сенатори.
Прочитајте још:Кличко прозвао Путина и поручио Западу: „Он ће изазвати Трећи светски рат“НА ИВИЦИ ГРАЂАНСКОГ РАТА: Наоружани црнци марширају Тексасом и позивају на убијање полицајаца (ВИДЕО)
Извор: vecernji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА