Најновије

Овако је Слободан Милошевић преварио Манчестер за освајање титуле

ЛОНДОН - Бивши председник Југославије Слободан Милошевић један је од криваца зашто фудбалери Манчестер јунајтеда у сезони 1999/2000. нису могли да бране титулу у ФА купу.
Слободан Милошевић (Фото: ЈуТјуб Скриншот)

Слободан Милошевић (Фото: ЈуТјуб Скриншот)

Британски "Дејли мејл" преноси причу о необичном сплету догађаја од пре 15 година. Манчестер јунајтед је у тој сезони постао први клуб у историји који се као бранилац титуле повукао из ФА купа. Јунајтед је бранио трофеј који је освојио у сезони 1998/1999. "Црвени ђаволи" су 22. маја освојили ФА куп пошто су победили Њукасл с 2:0. "Црвени ђаволи" су били присиљени да то ураде, јер су као актуелни европски шампиони били позвани на СП које се у јануару 2000. одржавало у Бразилу. Календар ФА купа се преклао са клупским СП. Тадашњи менаџер Јунајтеда Алекс Фергусон је учинио све да дође до промена у календару, али то се није догодило. Фергусон није желео да иде у Бразил усред јануара, али је морао да попусти под притиском Енглеске фудбалске федерације (ФА). Енглеска се кандидовала за домаћина СП 2006, а мислило се да би Јунајтедов изостанак с клупског СП штетио шансама ове земље да добије Мундијал. Фергусон је желео да задржи свим силама Јунајтед у ФА купу, па чак је контактирао и тадашњег првог човека британске владе Тонија Блера. "Сир Алекс и тадашњи председник клуба Мартин Едвардс били су под силним притиском Блеровог саветника за кандидатуру за СП Тонија Бенкса и извршног директора ФА Дејвида Дејвиса, који су тражили да се Јунајтед повуче из ФА купа и иде у БразИл. Ми, навијачи смо желели да задржимо у ФА купу и мислили смо да смо пронашли решење које је укључивало промену распореда", рекао је тадашњи члан Независног удружења навијача Манчестер јунајтеда Енди Волш.
Прочитајте још:УАлбанији српски голман хулигану отео заставу велике Албаније на сред утакмице!Михајловић преузима Милан?
Међутим, са овим планом није се сложила британска министарка спорта Кејт Хоеј. "То је то, присиљавају нас да се повучемо. Ко их ј... Идемо у Бразил и готово", рекао је Фергусон Волшу. "Назвао је Блера, али му је он рекао да иде у Југославију на састанак са Милошевићем. Тако да је то био крај приче", додао је Волш. Британски лист наводи да је Блер ишао на преговоре са Милошевићем како би се решили сукоби на Косову. Остаје питање да ли се ова прича поклапа са стварним догађајима и колико је истинита, али Волш тврди да је све тачно. Британски премијер због раније заказаних обавеза није имао времена за Фергусона, који је на крају одвео Јунајтед у Бразил. Јунајтед је одустао од такмичења у ФА купу, а испао је у првој фази такмичења на клупском СП у Бразилу, док је СП 2006. додељено Немачкој, тако да је цео труд био узалудан. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА