Најновије

ИНИЦИЈАТИВА: Дачић жели да приближи ОЕБС и ОДКБ

ДУШАНБЕ – Први потпредседник Владе и шеф дипломатије Србије Ивица Дачић данас је у својству председавајућег ОЕБС-у учествовао на заседању Савета министара спољних послова Организације за колективну сарадњу и безбедност (ОДКБ) у Душанбеу и том приликом се заложио за ближу сарадњу двеју организација.
Ивица Дачић (Фото: ОЕБС)

Ивица Дачић (Фото: ОЕБС)

У обраћању учесницима састанка, он је истакао да ОЕБС први пут има привилегију да учествује на том заседању и изразио задовољство што је до те прилике дошло за време председавања Србије ОЕБС-у, имајући у виду да је наша земља, како је рекао, веома заинтересована за ОДКБ, саопштило је Министарство спољних послова Србије. „Организација Споразума о колективној безбедности је значајан партнер ОЕБС-а. Наше две организације деле више сличних циљева”, рекао је Дачић и подсетио да су све државе чланице ОДКБ истовремено државе учеснице ОЕБС-а. Он је истакао да ОЕБС цени дуготрајно и корисно искуство које је ОДКБ стекла радећи у Централној Азији, посебно у области борбе против транснационалних безбедносних претњи, те да ће испитати могућности за ближу сарадњу. Према његовим речима, ОЕБС има суштински интерес за јачање сарадње са другим међународним и регионалним организацијама које делују у Централној Азији, као и за подстицање размене искустава и знања.
Прочитајте још:ЗЛА КОБ СРПСКИХ ЛИДЕРА: Умирали су у најгорим мукама у Хашком трибуналу, мучени и пребијани по затворима!ВУЧИЋ У СЛОВАЧКОЈ: Ово је права братска земља Србије!
„Наше две организације би могле да остваре ближу интеракцију по питањима у вези са дугорочним потребама развоја региона, укључујући изазове у вези са Авганистаном”, указао је Дачић. Резимирајући напоре ОЕБС-а у Централној Азији, Дачић је рекао да се операције те организације на терену спроводе у пет централноазијских држава, те да је у њима ангажовано више од 500 особа. „Наш свеобухватан приступ безбедности, који обухвата политичко-војну, економску и еколошку, као и људску димензију, омогућава нам да пружамо циљану подршку у кључним областима промовисања безбедности и стабилности”, навео је он. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА