Најновије

The National Interest: Русија и Америка - на ивици нуклеарног сукоба!

САД - Пола века после кубанске кризе, САД и Русија су поново пред проблемима који се могу претворити у нуклеарну конфронтацију, оценили су Грахам Алисон и Димитри Сајмс у свом заједничком ауторском тексту "Русија и Америка: на путу ка сукобу" објављенoм у америчком часопису "The National Interest".
Путин са војним врхом (Фото: kremlin.ru)

Путин са војним врхом (Фото: kremlin.ru)

Аутори су анализирали целокупну ситуацију актуелних руско-америчких односа и покушали да дају одговор на питање да ли ће се локални рат који траје већ годину дана у Украјини претворити у рат две огромне империје "Нажалост, овакав развој догађаја није мало вероватан. Западне земље шаљу своје инструкторе у циљу обучавања украјинске војске, али ко зна шта ће се следеће десити?" - пишу аутори и наводе неколико података о томе. Канада је недавно послала својих 200 војника и официра у Кијев, а на истом задатку су и 300 америчких маринаца и 75 британских војника. Нема сумње да је војна офанзива украјинске армије, како пишу аутори, наишла на жесток отпор проруских снага ДНР и ЛНР, а Русија ће прискочити у помоћ у случају неопходности таквог потеза. Аутори наводе да је и лично Владимир Путин јавно рекао да ће Русија заштитити ДНР и ЛНР у случају крајње нужде. На развоју сукоба између Русије и Америке утиче посебно амерички председник који изгледа да ужива у скандалозним изјавама које пласира, оцењују аутори и наводе пример поређења Русије са Исламском Државом. Подсећамо да је Обамина изјава, али и касније понављање такве констатације од стране неколико високих америчких државника попут Викторије Нуланд, којом се у исти ред стављају Русија и Исламска Држава наишла на осуду, не само руских политиколога и аналитичара, него већинског броја западних аналитичара, медија и политичара. Франк-Валтер Штајнмајер, шеф немачке дипломатије, јавно је осудио агресивну реторику америчког генерала задуженог за НАТО у Европи, Филипа Бридлава. Обама се доста ослања на републиканску струју у смислу придобијања америчке јавности за такве агресивне иступе против Русије, пише у ауторском тексту Алисона и Сајмса. Они истичу да је председник САД, Џорџ Буш, изазвао неколико крвопролића у свету, па је повратна реакција од републиканаца на Обамине изјаве аутоматски позитивна.
Прочитајте још:Руси тврде: Односи Србије и Русије интензивниУ Београду вежбе Војске Србије са НАТО трупама и Војском Албаније!Путин прати само једну особу на Твитеру, погледајте кога!
Кубанска криза је била у дворишту САД-а, а садашњи конфликт је у дворишту Русије, наводе аутори. Америка ће, у случају избијања рата са Русијом, морати да се суочи са тешким избором. Тај избор ће бити "или пораз или нуклеарни удар на Русију". Оно што САД мора да зна да је Русија спремна на први превентивни нуклеарни удар уколико посумња да се Пентагон спрема за такав акт, стоји у тексту овог америчког часописа. Аутори сматрају да ће се ствари доста искристалисати овог лета, јер је то време када истичу европске санкције против Русије. Уколико европски лидери одлуче да наставе са санкцијама, извесно је да ће Кремљ кренути у мобилизацију и припремање за "нову велику битку за Русију", оцењују Алисон и Сајмс. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА