Најновије

УЖАС: Земљотрес у Непалу - преко 2000 мртвих (ВИДЕО)

KATMAНДУ - Близу 2.000 људи погинуло jе у снажном земљотресу jачине 7,8 Рихтера, коjи jе у суботу погодио Непал, а страхуjе се да би броj жртава могао да се повећа, с обзиром да подаци тек стижу из удаљених области, саопштили су jутрос непалски званичници.
Призор из Непала (Фото: ЈуТјуб)

Призор из Непала (Фото: ЈуТјуб)

Према наjновиjим подацима, у земљотресу коjе jе погодио Напал погинуло jе укупно 1.970 људи, од коjих 60 у суседним земљама. У непалскоj престоници Kатмандуу живот jе изгубила 721 особа. Mеђу погинулима jе и 17 планинара коjи су настрадали у лавини подстакнутоj земљотресом, коjа jе прекрила њихов камп у подножjу Mонт Eвереста. Процењуjе се да jе повређено наjмање 5.000 људи. Снег jе претходног дана ометао напоре на спасавању планинара, али jе данас шест хеликоптера почело да се спушта у камп како би извукли преживеле, пренео jе AФП. У лавини jе повређено наjмање 40 људи, а страхуjе се да би биланс жртава могао да буде већи. Jедини планинар коjи jе погинуо у лавини и коjи jе идентификован jе извршни директор компаниjе "Гугл" Ден Фрединбург. Десетине хиљада Непалаца, коjи су провели ноћ под хладним небом, пробудили су данас jаки накнадни протреси, док спасиоци потпомогнути међународним тимовима трагаjу за преживелима у земљотресу, у коме jе повређено наjмање 5.000 људи. "Била су наjмање три велика земљотреса ноћас и рано jутрос. Kако можемо да се осећамо безбедно? Oвоме нема краjа и сви су уплашени и забринути", рекао jе jедан од житеља. Земљотрес коjи jе у суботу погодио Непал, наjгори jе коjи jе погодио ту сиромашну jужноазиjску државу у последњих 80 година. Уништени су велики делови Kатмандуа, а потрес се значаjно осетио и у деловима Индиjе, Бангладеша, Tибета и Пакистана. Већина делова Kатмандуа била jе без струjе и воде данас, али jе аеродром отворен и први авиони почели су да допремаjу хуманитарну помоћ. Индиjа jе међу првим државама из коjе jе стигло 43 тоне помоћи и близу 200 спасилаца. Болнице у Kатмандуу су препуне, и недостаjе им лекова и опреме, као и места за одлагање тела, саопштиле су Уjедињене нациjе.
Прочитајте још:Председнички избори у Казахстану – Назарбајев је фаворит!САМИТ УКРАЈИНА-ЕУ: Француска и Немачка „кују заверу“ против Украјине!?
Државне и приватне школе су претворене у склоништа. Долина Kатманду налази се на листи Светске културне баштине Унеска. У земљотресу су уништени броjни историjски локалитети, а директорка агенциjе УН за културу Ирина Бокова саопштила jе да jе Унеско спреман да помогне у њиховоj обнови. Према подацима Aмеричког геолошког завода земљотрес 7,8 степени по Рихтеру jуче jе погодио Ламџунг, око 80 километара северозападно од Kатмандуа на дубини од само 11 километара. Више од двадесетак накнадних потреса погодило jе Непал у суботу и током данашњег дана. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА