Најновије

Доњецк тражи аутономију какву имају Северна Ирска, Гренланд и Хонгконг

Доњецк је за два дана видео - две параде. Прво војну за Дан Победе, а јуче - Параду народа који је прослављао прву годишњицу Доњецке Републике.
Доњецк 9. мај (Фото: Новоросинформ)

Доњецк 9. мај (Фото: Новоросинформ)

Главним градом ДНР - у атмосфери општег славља - прошло је око 30.000 људи. Са заставама ДНР, балонима, малом децом... На челу колоне били су државни и војни руководиоци... Луганска Република ће своју прву годишњицу постојања обележити 12. маја, а данас је њена омладина у центру Луганска приредила своју манифестацију под називом „Ја живим у ЛНР“. У оваквој, свечаној атмосфери, Доњецк се бавио и својом „великом политиком“. Шеф преговарачке делегације ДНР, Денис Пушиљин, одбацио је тврдњу генералног секретара НАTO, Јенса Столтенберга, да се армија Доњецке Републике спрема за напад, односно за обнављање ратних дејстава. „Ми смо спремни за одбијање украјинског напада. Располажемо свим што је за то потребно, а немамо намеру да први нападамо на украјинске положаје или територију. Ми се придржавамо споразума из Минска“ - нагласио је Пушиљин. Он је поручио званичном Кијеву: „Могућа су само два сценарија. Или пуно поштовање Минска-2 или крах преговора, са свим оним што ће уследити“. Потом је подвукао: „При реализацији првог сценарија, Доњецка Република добија аутономију у саставу Украјине са изборима и својим законима. Дакле, најширу аутономију, вероватно са другом владом у Кијеву. За нас су прихватљиви модели аутономије оно што имају Северна Ирска, Гренланд и Хонгконг. Други пут је - пут пуне независности ДНР“. Главни преговарач ЛНР у Минску Владислав Дејнего, одмах после Пушиљина подвукао је да је Луганск спреман на аутономију у саставу Украјине само након што Кијев стопроцентно реализује све своје обавезе из Минска-2. Украјински председник Петар Порошенко изјавио је данас да се највише прибојава тенковског напада са стране ДНР и ЛНР. У говору који је одржао на војном полигону „Десна“ у Черниговској области, украјински лидер је истакао: „Тежиште наших припрема сада је на противтенковском оружју јер наша обавештајна служба сигнализира да се непријатељ и агресор највише ослања на тенкове и на пробој својих тенковских колона, односно клинова“. Други човек војног врха ДНР Едуард Басурин поново је упозорио да Украјина линијама раздвајања и даље примиче тешко наоружање: „Украјинска армија појачава своје позиције и враћа технику у зоне у којима не би смела да буде“. Према његовим речима, Украјинци су код Широкина гађали припаднике независне посматрачке мисије и притом ранили шесторицу.
Прочитајте још:ЕКСКЛУЗИВНО: Српска полиција спречила четничку тројку да оде у МакедонијуНАЈВЕЋА ОБАМИНА СРАМОТА: Бин Ладена ухватили Пакистанци, Американци га изрешетали непокретног, раскомадали па бацали из хеликоптера
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА